Två powerplaymål som gav tre KIK-poäng – och, som Gath sa; ”… det såg lovande ut inför framtiden”

Har Mikael Gath äntligen hittat rätt powerplayuppställningar?
Ja, hursomhelst så var det ju onekligen positiva tecken och en bra statistik i powerplay som Kristianstads IK fick med sig från onsdagens hockeyallsvenska hemmamatch mot AIK.
På tre numerära överlägen gjorde KIK två mål – 1-0 och 2-0 – innan Joel Kellman fastställde det nordostskånska segerresultatet till 3-1 i tom AIK-kasse
.

Dessutom; det var inte vilka powerplaymål som helst.

Och (åtminstone) dessa och lite till har jag kunnat njuta av i de highlights från Kristianstads IK-AIK som jag nu har sett i efterhand.

Här nedan ska jag i text försöka reprisera KIKs två onsdagsmål i spel fem mot fyra samt även flika in lite melinska intryck och reflektioner kring målen.

1-0, efter 4.59 (1.38 in på det numerära överläget); Fredrik Hansson hade pucken nere i offensiv vänster sarghörna och hade alternativen att antingen slå ett kort pass till rörlige Kalle Miketinac, som anslöt som spelbar bakom förlängda mållinjen, eller ett kort pass in mot mitten till (uppvaktade) Dennis Svensson eller ett längre pass rakt bakåt till Jacob Larsson, positionerad precis innanför blålinjen, där kapten ”Hasse” valde det sistnämnda alternativet och 7Larsson tog emot pucken och snabbt spelade den vidare diagonalt genom AIKs försvarszon till Joel Kellman, positionerad precis i bakre kanten av högra tekningscirkeln, och 9Kellman tog emot pucken, tog några skär in i cirkeln och mot målet till och sedan spelade han in pucken framför mål där både Dennis Svensson och Kalle Miketinac kom inåkande och Svensson rutinerat höll bort AIKs Elias Lindström, jag är inte människa att se om Svenssons klubba är på pucken från Kellman men när pucken kom mot Miketinac så höll han bort AIKs Fredric Jansson och förvaltade, från nära håll, målchansen på bästa sätt – in med pucken i nätet bakom Claes Endre.

Mycket som var bra i den powerplaysekvensen där 92Svenssons och 40Miketinacs ständiga rörelse gjorde det svårt för AIK-spelarna att ta bort dem och där Miketinac precis innan målets tillkomst snabbt kom in/dök upp från vänster mot Endres högra stolpe till och perfekt tajmat för att i en position rakt framför målet näta när pucken kom mot honom.

Det ser så enkelt ut och, ja, det behöver inte vara svårare än så när spelarna slår distinkta och precisa passningar på klubbladen samt rör på sig, ändrar positioner och söker sig in mot målet och dess närhet när pucken är på väg dit/kommer dit.

Sedan är det ju spelskickliga spelare som Kristianstads IK har på isen vid 1-0-målet.

Efter matchen sa en målsmajlande Kalle Miketinac till Kristianstadsbladet-reportern Marcus Nilsson;

”Vi hittade ett bra flyt direkt i vårt första powerplay och jag och Dennis (Svensson) hade ju till och med en dubbelchans innan mitt mål. Kellman är skicklig med pucken och när jag fick mitt andra läge så vinklade jag både kroppen och klubban för att få pucken dit jag ville. Sen var det så jäkla skönt att se den gå in.”

Och Mikael Gath sa om sin nykomponerade första powerplayuppställnings första powerplaymatch;

”De hittade ett bra flyt ganska snabbt och det såg lovande ut inför framtiden.”

Jag har inget mer att tillägga…

2-0, efter 29.04 (1.59 in på det numerära överläget); Här var upprinnelsen till målet, för variationens skull, nere i offensiva högra sarghörnet där slitvargarna Erik Santesson och Johan Lundgren med gemensamma krafter jobbade till sig pucken och Lundgren sedan slog en kort passning till Kevin Wennström vid långsargen och Wennström i sin tur direkt passade pucken rakt bakåt till Erik Flood, positionerad strax innanför blålinjen, och där Flood sedan slog en passning snett-framåt-till-vänster mot William Pethrus som stod precis i bakre kanten av tekningscirkeln (i den KIK-klassiska ”Hasse”-positionen) med höjd klubba och på den perfekt slagna passningen drog till direkt med ett slagskott och där både 15Santesson och 54Lundgren när de jobbat fram pucken till 18Wennström direkt hade skrinnat in i ytan framför AIK-målet och där skymde Claes Endres pucksikt när Pethrus` slagskott smet förbi honom och in i målnätet.

Även detta ett bra powerplaymål signerat Kristianstads IKs andra powerplayuppställning där såväl grovjobbarna och framför-målet-puckskymmarna Santesson & Lundgren, vid det här målet den uppbackande vidarepassaren Wennström som den millimeterprecisa passaren 20Flood samt den väl siktande slagskottaren 12Pethrus bidrog till målet.

Och återigen; det ser så enkelt ut och, ja, det behöver inte vara svårare än så när spelarna slår distinkta och precisa passningar på klubbladen samt rör på sig, ändrar positioner och söker sig in mot målet och dess närhet när pucken är på väg dit/kommer dit.

Och, ja, det är inget fel på spelskickligheten hos Kristianstads IK-kvintetten bakom 2-0-målet heller där jag vill plussa lite extra för Erik Floods passning som bäddar för att William Pethrus ”bara” har att dra till direkt.

”Riktigt snyggt spelat av den formationen också”, sa Kalle Miketinac till Kristianstadsbladet efter matchen.

”Och målet kom med en sekund kvar av deras utvisning, det var viktigt för PP-statistiken”, inflikade KIK-headcoachen Mikael Gath.

Ja, powerplaystatistiken blev ju i och med onsdagens två mål i den så ofta matchavgörande spelformen åtminstone liiiiite mer angenäm att läsa för oss Kristianstads IK-anhängare…

Men fortfarande är Mikael Gath och Gunnar Perssons manskaps pp-effektivitetsgrad alltför låg – ja, i klartext; alltför dålig.

Nu har Kristianstads IK gjort sju mål på 53 numerära överlägen = en effektivitetsgrad på 13.21 % – med det är KIK näst sist, bara före Väsby IK som har gjort två mål på 35 powerplay = en effektivitetsgrad på 5.71 %.

Men man ska ju inte titta för mycket bakåt (vilket jag rätt ofta blir påmind om att jag gör) utan se framåt.

Och vid den framåtblicken kan vi ju bara backa en match och då konstatera att Kristianstads IK i onsdags gjorde två mål på totalt tre numerära överlägen.

Det imponerar givetvis.

Samtidigt kan man ju vända på det hela och konstatera att Gath&GPs hockeygäng i onsdags hemma mot AIK inte gjorde något enda mål i spel fem mot fem.

Men samtidigt; i täta/jämna matcher är det ofta/oftast special teams som blir avgörande…

… och i onsdags gjorde AIK inte något mål vid sina fyra möjligheter att spela fem mot fyra.

Men det enda AIK-målet kom i spel med sex utespelare mot fem där AIK-keepern Claes Endre lämnade sin plats mellan stolparna redan efter 55.48 och 1-2-reduceringen kom efter 56.16.

Men sedan blev det inte mer stockholmska mål i Kristianstads Ishall i onsdags utan istället var det Joel Kellman som i KIK-spel fyra mot sex (Erik Santesson åkte på en tvåminutare efter 59.42) i tom AIK-kasse fastställde slutresultatet till 3-1 med fyra sekunder kvar av tredje perioden och matchen.

Men ikväll är det ny match – Mora IK-Kristianstads IK.

Och då vore det ju trevligt om KIK kan fortsätta på den inslagna powerplayvägen och gärna också – nu kommer den kräsne Melin fram igen – hålla tätt i boxplay och göra några mål framåt i fem-mot-fem-spelet.

Ja, ja, jag ska inte ta i alltför mycket men nu när självförtroendet har fått sig en push i rätt riktning vore det ju högst lämpligt med ännu en KIK-trepoängare, i Smidjegrav Arena, ikväll.

Men Mora IK kommer till match med visserligen förlust senast (med 3-6 borta mot Timrå IK, se mitt gårdagsinlägg) men innan dess 3-2-seger, på övertid, borta mot Vita Hästen och dessförinnan 4-3-seger, inom ordinarie matchtid, hemma mot Almtuna IS.

MEN

… matchen innan dess, närmare bestämt den 24/10, så föll Mora IK med 1-2, på övertid, borta mot Kristianstads IK där ju Herman Hansson blev tvåpoängsmatchhjälte.

Så, ja, Kristianstads IK-spelarna har visat att de kan besegra masarna.

Och då väljer jag att inte ta en titt i tabellen…

… för bara den, det vet vi nog alla Kristianstads IK-fans, indikerar inte några större nordostskånska poängförhoppningar ikväll.

Men jag tycker att vi KIK-fans istället för att studera HA-tabellen som den ser ut just nu tar med oss den senaste matchen – och de två powerplaymålen som gav tre poäng – och hoppas att Kristianstads IK-spelarna har med sig allt det positiva som gav den första KIK-fullpoängaren sedan HA-premiären för en månad och nio matcher sedan och att Gath&GPs hockeygäng nu är på väg uppåt i tabellen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *