Nää, KIK… AIK lär med hög sannolikhetsgrad inte hamna under ”playout”-strecket även den här HA-säsongen…

Det var ju det här melinska bloggämnet/mina funderingar kring vilket lag, om det nu inte blir Kristianstads IK, som ska möta Väsby IK i vårens ”playout”.
För tittar man på HA-tabellen dags dato (innan kvällens sex matcher), när alla lagen har spelat cirka en femtedel av de planerade 52 hockeyallsvenska omgångarna, så är det ju just Kristianstads IK och Väsby IK HK som ligger näst sist respektive sist och därmed just nu är de två ”playout”-parterna.

På plats tolv, alltså närmast över det där ”playout”-strecket ligger just nu MODO Hockey och det kapitlet…

… ja, att det skulle bli Örnsköldsvikslaget, där nu Ville Nieminen som en konsekvens av de blott åtta poängen på lagets inledande nio HA-matcher med omedelbar verkan har sagt upp sig som headcoach,…

… det har jag förkastat och definitivt uteslutit.

I mitt gårdagsinlägg avhandlade jag ju Tingsryds AIF, som enligt mig är för beroende av det temporära NHL-spelarlånet David Gustafsson, som en presumtiv KIK-räddningsplanka – och, ja, det är, enligt mig, absolut ett alternativ.

Men om just nu sjätteplacerade Tingsryds AIF, även efter det att förstecentern David Gustafsson lämnat TAIF och Sverige för att delta på Winnipeg Jets` camp inför NHL-starten, skulle fortsätta att hålla till (lite) högre upp i HA-tabellen…

… vilket lag skulle då finnas som ett tänkbart annat KIK-räddningsplanksalternativ?

Ja, tittar vi på HA-tabellen som den ser ut just nu så är laget som ligger närmast över MODO = på elfte plats – AIK.

AIK?

Nää, inte AIK…

… blir min spontana reaktion som tänkbar ena part i vårens ”playout”.

Min omedelbara motivering till den spontana reaktionen är;

AIK har ett så pass bra lag.

Och i ”Mitt HA-tips säsongen 2020-21”, publicerat den 28 september, har jag den anrika Stockholmsklubben som fyra – med följande korta motivering;

”Många bra spelar- & ledarnyförvärv”.

Ja, AIK som ifjol slutade sist i HA-tabellen har inför den här säsongen bytt ut (mycket) stora delar av truppen – och i ”Min första HA-tabell säsongen 2020-21…”, publicerat den 10 juni, hade jag också AIK som fyra och då med följande motivering;

AIK, ja, detta AIK, gångna säsongens särklassiga HA-jumbo har nu med hjälp av ett antal sponsormiljoner graderat upp laget riktigt rejält. Många återvändare såsom anfallarna Anton Holm och Fredric Weigel och så har då på den starkt förändrade backsidan kommit in Kristianstads IKs poängkung (!) Amil Krupic som ska bli mycket intressant att följa i ny och högre satsande/siktande miljö under nye headcoachen Håkan Åhlunds ledning.”

Ja, så skrev jag då.

Och utfallet?

Njaej, nää, än så länge har AIK inte alls motsvarat de förväntningar som jag – och även många andra som skriver om HockeyAllsvenskan samt även HA-tränarkåren – hade på AIK innan seriespelet drog igång.

För som jag skrev här ovan;

AIK har ett så pass bra lag.

Men…

… det är…

… på papperet.

Och – eller men – jag tycker ju att Kristianstads IK också har ett bra lag.

På papperet.

Och så kan man säkert skriva om de flesta – ja, i princip alla – HA-lagen.

Men där Väsby IK och Kristianstads IK och då framförallt MODO Hockey och AIK inte har fått ut det där som finns på papperet där det räknas – ja, på isen.

Det är ju så – bekräftat av åtskilliga exempel genom idrottshistorien, inte bara inom hockeyn – att det tar tid att spela ihop ett nytt lag.

Att det tar tid för nyanlända spelare att komma tillrätta i sin nya klubb och då behöver det inte bara vara på isen.

Men tiden talar ju egentligen för de där ”pappersstarka” lagen.

Sedan är det ju också så att man/spelarna i sin nya klubb kanske inte får en likadan roll/lika mycket förtroende och istid som i sin förra klubb.

Vi kan ju bara titta på Amil Krupic.

Under fjolårssäsongen fick han oerhört stort förtroende av Andreas Lilja och Mikael Gath med en genomsnittlig istid på 22 minuter och 54 sekunder per spelad HA-match plus att han hade den fördelen att han bara var borta från Kristianstads IK under en säsong och när Krupic kom tillbaka igen direkt fick spela mycket med Viktor Wahldén som han hade mycket bra kemi med innan han lämnade KIK för en HA-säsongs spel med Vita Hästen.

Hittills den här säsongen i storsatsande AIK har Amil Krupic hamnat lite längre ner i backhierarkin.

Och på sina hittills tio HA-matcher i AIK-dressen har Krupic, som enligt lineuperna har alternerat mellan andra och (mest) tredje backpar, alltjämt en nolla i målkolumnen och en etta i assistkolumnen (förstaassist till Johan Johnssons 1-2-reducering i spel fem mot fem när AIK den 11/10 bortabesegrade Tingsryds AIF med 5-3).

Här nedan kommer en lite utförligare statistik för Amil Krupic, som på sina 48 HA-matcher i KIK-dressen under fjolårssäsongen levererade sju mål och 29 assists, under hans första HA-tid i AIK;

Amil Krupic
10 matcher
0+1 = 1 poäng
Skott på mål: 7
3-5 = -2
PIM: 6
Hits: 4
14.17 min / spelad match

Såhär skrev jag om Amil Krupic i ”Min högst personliga bedömning av KIK-spelarna efter en tredjedel av HA-spelet”, publicerat den 11/11 2019, där 3M = Bra på en Melinskala 1-5 där min bedömningsnivå är sett ur ett hockeyallsvenskt perspektiv;

Amil Krupic MMM
14 matcher
1+8 = 9 poäng
Skott på mål: 27
11-4 = 7
PIM: 0
Hits: 2
21.50 min / spelad match
Kommentar: Missade tre matcher på grund av hjärnskakning och rehabiliteringen efter den och då saknade jag honom på isen. För jag förväntar mig mycket av Amil Krupic. Han har ännu inte motsvarat de förväntningarna fullt ut, därav att han bara får 3M. Framförallt tycker jag att han hittills har varit alldeles för ojämn och i vissa matcher spridit en osäkerhet där han varit lite saktfärdig i sina aktioner och därigenom satt sina medspelare i svåra situationer. Ibland även spelat lite slarvigt, främst i egen zon. Men – ja, jag vet vad Amil Krupic kan och mina krav blir därefter. Får stort coachförtroende  i alla spelformer och är den KIK-utespelaren som hittills snittar mest istid/match. När jag ändå är inne på mina högt ställda Krupic-förväntningar så tycker jag att han har för dålig utdelning på så många skott – ett mål på 27 skott på mål men även ett antal skott utanför i bra lägen – och jag tycker att han ibland, framförallt i powerplay, skjuter i fel lägen. Plus för att han i plusminusstatistiken står på +7, att han hittills har varit disciplinerad i sitt agerande på isen och har noll (0) utvisningsminuter och i de senaste matcherna spelmässigt har varit riktigt, riktigt bra – så, ja, han är nära 4M. Kort och koncist; Krupics toppnivå har varit hög, men jag hade velat se en större jämnhet.”

De backar som jag tidigt på försäsongen utsåg som presumtiva Amil Krupic-arvtagare som kontinuerlig(a) poängleverantör(er) i Kristianstads IK var Erik Flood och Alexander Molldén och där dessutom en offensivt inriktad back till, William Pethrus, anlände till nordöstra Skåne precis innan KIK-ispremiären i början av augusti.

Här nedan kommer lite statistik (hämtat från hockeyallsvenskan.se) för den ovannämnda KIK-backtrion hittills i HA-spelet där jag denna annorlunda säsongen inte har sett dem i (HA-)aktion och därmed inte heller har med något melinskt betyg;

Erik Flood
10 matcher
0+5 = 5 poäng
Skott på mål: 36
4-6 = -2
PIM: 8
Hits: 4
22.15 min / spelad match

Alexander Molldén
8 matcher
0 poäng
Skott på mål: 1
1-1 = 0
PIM: 0
Hits: 1
7.09 min / spelad match

William Pethrus
10 matcher
0+5 = 5 poäng
Skott på mål: 24
6-3 = 3
PIM: 12
Hits: 0
23.10 min / spelad match

Ikväll gästas Kristianstads Ishall av AIK.

Jag behöver knappast skriva – och betona vikten av – att 13e-placerade = nästjumbon Kristianstads IK, som redan har fem poäng upp till elfteplacerade AIK (som har en match mer spelad än KIK), skulle behöva tre poäng.

Men det, alltså tre poäng, är såklart AIK med Amil Krupic i spetsen angelägna om att se till att Kristianstads IK inte får.

Lagen möttes så sent som i fredags då AIK vann på Hovet med 2-0, där det sista målet kom i tom KIK-kasse efter 59.08.

Efter den matchen har AIK hunnit med en match till – i måndags borta mot Västerviks IK.

Där AIK vände 0-1-underläge till 2-1-ledning men smålänningarna kvitterade och sedan tog hand om bonuspoängen i straffavgörandet (Oscar Drugge ende målskytten där).

Men för att titta lite mer på kvällens HA-drabbning i Kristianstads Ishall så känns det som det är läge – eller mer rätt skrivet; är högt på tiden – att ovannämnda fyra backar visar vad de går för.

Och då syftar jag främst på kvartettens offensiva talanger.

Med Kristianstads IK-ögon sett vore det ju klart bäst och trevligast om antingen Erik Flood, Alexander Molldén (missade inledningen av HA-spelet på grund av skada) eller William Pethrus ikväll spräcker nollan i respektive målkolumn för HA-säsongen – eller ett riktigt KIK-drömscenario är ju såklart om alla tre skulle göra det i afton.

Men det känns, inte minst med tanke på den ineffektivitet som inte bara backarna utan hela KIK-laget hittills har visat upp,…

… med bara 18 mål på tio HA-matcher…

… som ett drömscenario de lux, ja, närmast som en utopi.

Sedan är det ju klart att det hade varit roligt för AIK och då speciellt Amil Krupic, denna så härliga och genomsympatiska hockeykille (det är inte fjäsk, utan omvittnat av många KIK-initierade), om Krupic hade spräckt sin HA-säsongsmålnolla ikväll då han lirar inför sin gamla hemmapublik (ikväll, i dessa tuffa coronavirustider, endast uppgående till 50) – men, Amil… du kan väl vänta baaaaara en match till…?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *