Tänk om Kellman igår hade gjort som Gustafsson och Steen…

AIK-Kristianstads IK 2-0.
Tingsryds AIF-BIK Karlskoga 2-1.
HC Vita Hästen-IF Björklöven 5-7.
Så slutade tre av HockeyAllsvenskans gårdagsmatcher.


Bakom Tingsryds vändning från 0-1-underläge till 2-1-segern låg David Gustafsson.

Bakom Björklövens vändning från 4-5-underläge till 7-5-segern låg Oskar Steen.

Vad Gustafsson och Steen har gemensamt, förutom att de är unga och lovande hockeyanfallare, är att de nu temporärt är inlånade från sina respektive NHL-organisationer – Gustafsson Winnipeg Jets och Steen Boston Bruins.

Medan David Gustafsson och Oskar Steen väntar på att få korsa Atlanten för att delta i respektive NHL-lags camp inför NHL-säsongen 2020-21 så gör de skillnad i HockeyAllsvenskan.

Skillnad genom att, förutom det rent spelmässiga, bidra med mål och poäng.

David Gustafsson för sin moderklubb Tingsryds AIF.

Oskar Steen för IF Björklöven.

Igår assisterade David Gustafsson till Rasmus Bengtssons 1-1-mål (därmed har TAIF-backen och -kaptenen nu levererat sex mål och åtta assists på elva HA-matcher) och svarade sedan själv för det matchavgörande och trepoängsgivande 2-1-målet.

Oskar Steen kvitterade igår till 5-5 på straff och satte sedan även Björklövens 6-5-mål.

Okej, det är inte första matchen i HockeyAllsvenskan säsongen 2020-21 som David Gustafsson och Oskar Steen bidrar med mål och poäng för Tingsryds AIF respektive IF Björklöven – ja, gör skillnad för sitt HA-lag…

… så, vad vill jag då ha sagt med detta?

Jo, att jag hade hoppats att även Joel Kellman hade kunnat göra liknande mål- och poängmässiga skillnad för sitt Kristianstads IK som igår blev såväl mål- som poänglöst på Hovet.

Joel Kellman som den 29 augusti skrev på ett nytt kontrakt med NHL-klubben San Jose Sharks som sträcker sig över säsongen 2021-22 och den 18 september anslöt till Kristianstads IK på, precis som ovannämnda Gustafsson för TAIF och Steen för ”Löven”, korttidskontrakt i väntan på NHL-campernas start.

Men hittills har Joel Kellman inte gjort ett mål- och poängmässigt lika starkt avtryck för sitt HA-lag som David Gustafsson och Oskar Steen har gjort.

Centern David Gustafsson har på sina hittills elva HA-matcher i Tingsryds AIF-dressen levererat tre mål och sju assists.

Centern Oskar Steen har på sina hittills tio HA-matcher i IF Björklöven-dressen levererat sju mål och en assist.

Centern Joel Kellman har på sina hittills tio HA-matcher i Kristianstads IK-dressen levererat två mål och noll assists.

Ja, jag vet att mål och poäng inte är allt som man ska titta på i bedömningen av den enskilde hockeyspelaren.

Men det kan ändå spela stor roll.

Här nedan kommer några fler exempel på producerande NHL-spelare på korttidslån som även levererade igår i den målrika matchen Vita Hästen-Björklöven.

Carl Grundström, som är på lån från Los Angeles Kings, gav ”Löven” ledningen med 2-0 och har hittills levererat två mål och fyra assists på sina sju matcher för Umeålaget.

Marcus Sörensen, NHL-klubbkamrat med Joel Kellman i San Jose Sharks, assisterade till 1-2-målet och kvitterade till 2-2 – därmed har Sörensen nu levererat hela 15 poäng, varav sju mål, på sina nio matcher i Vita Hästen-dressen.

Linus Högberg, som den 30/5 skrev kontrakt med Philadelphia Flyers organisation, satte Vita Hästens 3-2-mål och assisterade till 5-4-målet.

Och bakom matchens enda målvaktsöverlistande mål på Hovet igår (AIKs 2-0-mål kom i tom KIK-kasse efter 59.08), inprickat i powerplay av snipern Anton Holm, låg assister från Fabian Zetterlund och Victor Söderström, tillhörande New Jersey Devils respektive Arizona Coyotes NHL-organisation.

Märk väl; jag är absolut inte ute efter att hänga ut Joel Kellman, jag bara konstaterar fakta vad några NHL-spelare på korttidslån på kort tid har uträttat i/för respektive HA-lag.

Man kan ha olika roller i sitt lag.

Man kan bidra med så mycket mer än mål och poäng.

Man kan tillföra mycket spelmässigt.

Men ändock; hockey går ut på att göra mål – eller mer preciserat; fler mål än motståndarlaget – och Joel Kellman är Kristianstads IKs förstecenter och har en central KIK-roll även i powerplay.

Och Joel Kellman har i tidigare klubbar levererat bra med poäng.

För att tydliggöra detta följer här ett utdrag från mitt inlägg ”Först trodde jag inte det var sant – men Joel Kellman på korttidslån till KIK”, publicerat den 14 september;

”När jag tittar lite närmare på Joel Kellmans meritlista så tillhör han San Jose Sharks organisation och noterades för sju poäng (tre mål och fyra assists) på 31 NHL-matcher under förra säsongen då han även levererade 16 poäng (4+12) på 25 AHL-matcher i San Jose Barracudas dress.

Joel Kellman är en Tre Kronor-meriterad (totalt 14 A-landskamper och sex assists) lirare som spelade – eller rättare; var en toppspelare – i SHL i Brynäs IFs dress så sent som säsongen 2018-19 (16 mål och 18 assists på 45 matcher) och har i Karlskrona HKs dress levererat 80 poäng (33+47) på 150 SHL-matcher.”

Sedan är det klart att en spelare gör inget lag.

Hockey är ett lagspel.

Och i ett lag som, i likhet med Kristianstads IK just nu och sedan en HA-tid tillbaka, har svårt att få till det på isen – inte minst då att få till det i avslutningsmomenten – så är det inte det lättaste att ”dra hela laget”.

Men olika spelare förväntas bidra med olika saker på isen och en del spelare förväntas att bidra mer – har högre förväntningar på sig att bidra i större utsträckning – än andra.

Och helt klart så hade jag förväntat mig mer av Joel Kellman rent produktionsmässigt än vad han hittills har mäktat med i mål- och poängväg.

Jag skriver hittills.

För jag hoppas ännu att den där av mig förväntade leveransen ska komma.

Jag kan inte låta bli att tänka på, och här än en gång ta upp, den där straffen som Kristianstads IK fick sig tilldömd, vid ställningen 2-2, när blott 36 sekunder återstod av ordinarie matchtid borta mot Västerås IK den 7 oktober.

KIK-headcoachen Mikael Gath utsåg Joel Kellman till straffläggare – och han missade den möjligheten att (sannolikt) bli trepoängsmatchhjälte…

… istället föll Kristianstads IK, efter en mållös förlängning, i straffavgörandet och lämnade ABB Arena med (endast) en poäng…

Detta var i Kristianstads IKs andra match i den här säsongens HA-spel (premiärmatchen vann Mikael Gath och Gunnar Perssons manskap med 5-1 borta mot HA-nykomlingen Väsby IK, sedan har det inte blivit fler KIK-trepoängare…).

Ett Joel Kellman-mål på straff där…

… ja, då kanske läget hade varit ett (helt) annat idag, 24 dagar och åtta KIK-matcher senare, för såväl Kellman själv, då tänker jag främst produktionsmässigt, som för Kristianstads IK (sannolikt iallafall två HA-poäng till).

Det är oftast så lite som kan göra stor skillnad.

Exempelvis skulle ett kellmanskt straffmål i ABB Arena kunnat betytt mycket för dels hans eget självförtroende, dels för hans lags självförtroende inför fortsättningen.

Nu har Kristianstads IK spelat tio matcher, sammanlagt mäktat med att ta åtta poäng och ligger tredje sist i HA-tabellen med två matcher fler spelade än sjupoängaren MODO Hockey närmast under ”playout”-strecket och en match mer spelad än jumbon Väsby IK med sex inspelade poäng.

Det kunde sett bättre ut…

Men, till sist; jag vill än en gång betona att jag absolut inte är ute efter att ”hänga ut” Joel Kellman, jag bara konstaterar ren fakta och jag är övertygad om att han själv inte är nöjd med vad han hittills har åstadkommit i mål- och poängväg i Kristianstads IK-dressen.

Samtidigt har Joel Kellmans två mål hittills i säsongens HA-spel inte varit vilka som helst.

Vid Kellmans första mål (vilket betydde 2-4-reducering borta mot MODO Hockey (den 16/10), till slut ångermanländsk seger med 6-4) var han på plats framför målet och skymde keepern Anthony Peters pucksikt samtidigt som KIK-centern även skickligt styrde in backskottet från William Pethrus i målnätet.

Och borta mot Timrå IK, två dagar senare, pricksköt Joel Kellman, i powerplay, från högra tekningscirkeln KIKs 1-0-puck rakt upp i Jacob Johanssons vänstra kryss (till slut Timråseger med 4-2).

Så visst kan Joel Kellman.

Om nu någon hade tvivlat på det.

Inte jag iallafall.

Och förhoppningsvis hinner det lossna för Joel Kellman så han i Kristianstads IK-dressen hinner visa vad han kan (även) produktionsmässigt innan han beger sig över Atlanten.

Till allra sist ett melinskt klargörande apropå det här inlägget som ju handlar om spelare som egentligen inte skulle spela allsvensk hockey.

Det är ju på grund av den där alltjämt rådande, och nu i Sverige återigen eskalerande, på så många, många sätt och områden starkt påverkande coronapandemin som den här hockeysäsongen är så annorlunda – och där en följd är att ett stort antal NHL-spelare, på korttidslån, sedan en tid tillbaka och tills vidare spelar i landets näst bästa hockeyliga.

Nu är det lite så att jag i denna unika situationen där i stort sett alla HA-klubbarna har förstärkt sina trupper med (potentiella) NHL-spelare och Kristianstads IK nu har tagit in två spelare från världens bästa hockeyliga (igår gjorde ju Anaheim Ducks-kontrakterade backen Jacob Larsson debut i KIK-dressen) kan ha åtminstone viss förståelse för detta (KIK-)agerande…

… men i sak håller jag alltjämt fast vid min ståndpunkt att jag är emot alla former av spelarlån – och anledningen till detta har konservativa jag motiverat i flera tidigare melinska inlägg.

Till allra, allra sist; ineffektiva och alltså igår helt mållösa Kristianstads IK har (just nu) ingen back som produktionsmässigt är ens nära att vara i paritet med Amil Krupics (snitt)poängleverans under fjolårssäsongen då Krupic, nu i AIK, svarade för sju mål och 29 assists på 48 HA-matcher och med det blev poängbäst i det nordostskånska laget.

Men det är hittills ingen KIK-anfallare heller som har varit särskilt poängproduktiv och Herman Hansson och Gustav Willman Borvik är alltjämt det Gath&GP-ledda lagets skyttekungar med tre fullträffar vardera…

… och igår missade både Fredrik Hansson och Johan Lundgren, den sistnämnde till och med två gånger, rena frilägen med AIK-keepern Claes Endre…

… plus att Kalle Miketinac hade flera bra mållägen och Kevin Wennström hade ett skott i ribban…

… så det var, som jag ser det, en kombination av oförmåga att göra mål, strålande målvaktsspel av Endre och även en dos otur som gjorde att KIK-spelarna igår skrinnade ut från Hovet såväl mål- som poänglöst.

Så…

… ja, ja, det är inte utan att det finns anledningar till att Kristianstads IK ligger där Kristianstads IK ligger just nu i HA-tabellen och hittills bara har lyckats näta 18 gånger, alltså i snitt mindre än två mål per match.

Och från gårdagsmatchen ska vi också komma ihåg att AIK, som i och med segern hastigt och med KIK-ögon sett mindre lustigt alltjämt är bara en placering men nu fyra poäng före Kristianstads IK i tabellen, hade ett antal lägen/jättelägen att öka på sin målproduktion men att även KIK-keepern Calle Clang svarade för ett antal högkvalitativa räddningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *