Herman Hansson HA-målar på

Lite mer om gårdagens hockeyallsvenska drabbning Kristianstads IK-Mora IK hade jag tänkt mig.
Jag har redan skrivit om Herman Hansson och hans tvåpoängsgivande 2-1-mål 4.28 in på förlängningen och hade tänkt mig att fokusera på lite annat.
Men apropå fokus (ni förstår mer nedan vad jag syftar på, med ledtråden sommarträning) så fastnade jag vid en gårdagsartikel om Herman Hansson.


Artikeln hittade jag på hockeysverige.se och signerad Simon Holm Stålhand med rubriken ”Extraträningen ger utdelning: ”Ett par hundra om dagen””.

En bit ner i artikeln kom förklaringen till rubriken då Herman Hansson, för Simon Holm Stålhand, först kommenterade sitt matchavgörande 2-1-mål såhär;

”Det var riktigt skönt. Det var en kanonpass av Malte så det vara bara att skjuta. Mycket sköna två poäng.” 

Redaktör Simon Holm Stålhand går sedan in på att målet var Herman Hanssons tredje för säsongen och att den assisterande Kristianstads IK-kaptenen ”har bara 2 kvar så har han slagit förra säsongens målproduktion. Då gjorde han 5 mål på 49 matcher”.

77Hanssons kommentar;

”Jasså, är det så? Helt ärligt så tittar jag inte särskilt mycket på statistiken. Men det är ju väldigt kul. Jag har lagt fokus på det under sommaren. Det har varit mycket skotträning. Det har nog i snitt blivit ett par hundra skott om dagen i alla fall, så det är kul att det ger utdelning.”

Melinsk kommentar till ovanstående?

Ja, den är mångfacetterad.

1) Jag gläds åt att en viktig Kristianstads IK-kugge som Herman Hansson får stå där i rampljuset och blir uppvaktad av journalister efter matchen.

Här nedan kommer utdrag från ett melinskt inlägg ”Herman Hansson Hittar på”, publicerat den 29 december 2019;

”Herman Hansson är inte den mest spektakuläre Kristianstads IK-spelaren, inte den som syns oftast i media och dess rubriker, inte den som gör de elegantaste sakerna på isen och Herman Hansson är inte heller den Kristianstads IK-spelaren som producerar mest poäng.

MEN

… Herman Hansson är en laglojal spelare ut i fingerspetsarna.

Herman Hansson ger ALLTID ALLT när han beträder isen iklädd en Kristianstads IK-dräkt – oavsett om det är en träningskväll en gråtrist novemberdag eller om det är en direkt avgörande match om en plats i HockeyAllsvenskan.

Herman Hansson levererar oförtrutet hårt och många gånger obekvämt jobb, slit, aggressivitet, vilja, energi och åker skridskor, åker skridskor, åker skridskor…

… och åker skridskor…

… ända tills det är dags att åka och släppa in en lagkamrat på isen.””Herman Hanssons och Malte Sjögrens betydelse för Kristianstads IK visar sig även i plusminusstatistiken (i vilken inte mål i powerplay och boxplay räknas in) där Malte Sjögren är KIK-bäst med +5 (han har varit inne på isen vid 17 mål framåt och tolv bakåt) och näst bäst är Herman Hansson på +4 (19-15).

Tack vare sin vilja, beslutsamhet och snabbhet på skridskorna så skapar Herman Hansson målchanser av det som från början inte ser ut att vara/kunna bli en målchans – som när Hansson igår, vid ställningen 2-2 och när två minuter återstod av ordinarie matchtid, skrinnade efter en puck som längs med högra sargen spelats en bit in i Södertäljes försvarszon där en SSK-back hade flera meters försprång till pucken men 77Hansson såg möjligheten att hinna först till pucken, vilket KIK-forwarden också gjorde och sedan skar in mot SSK-målet och var nära att lyckas lirka in pucken invid Pogges vänstra stolpe.

Inget HH-mål där.

Och hittills har Herman Hansson ”bara” mäktat med två mål (och fem assists) på sina 30 HA-matcher.

Även om Herman Hansson inte är en utpräglad målskytt borde det ha kunnat bli ytterligare några mål från hans klubba – målchanser har inte saknats.

De två hanssonska HA-målen hittills är av helt olika karaktär men inrymmer två av hans förtjänster/kompetenser som hockeyspelare.

Vid 1-0-målet hemma mot AIK (den 25/9, då Kristianstads IK via 2-0-segern tog föreningens allra första hockeyallsvenska seger) så kom Herman Hansson i en snabb spelvändning, där han fått pucken av Malte Sjögren, snabbt och vägvinnande skrinnande in i offensiv zon med en AIK-försvarare vid sin sida men som 77Hansson var strax före när han drog iväg ett handledsskott och där pucken satt perfekt i AIK-keepern Johannes Jönssons högra kryss.

Och i senaste bortamatchen, den 21/12 mot Mora IK, var Herman Hansson på plats i trängseln framför keepern Isak Wallin och skymde sikten samt styrde backskottet från Fredrik Lindblom in i nät till 4-2-ledning för KIK (men sedan var det slut på det roliga för KIKs del, dalalaget gjorde fem raka mål och vann med 7-4).

Det HH77-målet visar att Herman Hansson inte bangar det minsta för att ge sig in i den allt annat än bekväma platsen framför motståndarmålet.”

2) Jag skriver mycket om, så som jag ser på det, Herman Hanssons egenskaper som hockeyspelare här ovan och hans betydelse för Kristianstads IK, där jag också skriver;

”Och hittills har Herman Hansson ”bara” mäktat med två mål (och fem assists) på sina 30 HA-matcher.

Även om Herman Hansson inte är en utpräglad målskytt borde det ha kunnat bli ytterligare några mål från hans klubba – målchanser har inte saknats.”

Och här framträder en egenskap till hos Herman Hansson som jag gillar skarpt.

Han vill bli bättre.

Han strävar hela tiden efter att bli ännu bättre som hockeyspelare.

Och jag tror alldeles säkert att Herman Hansson efter fjolårssäsongen – hans första i HockeyAllsvenskan – kände att han kunde tillföra sitt lag, Kristianstads IK, saker på isen…

… men också att han med ett bättre skott/bättre avslut på alla de målchanser som han de facto skapade/fick från företrädesvis radarpartnern Malte Sjögren hade kunnat bidra mer till målproduktionen.

Så som den beslutsamme, ambitiöse och träningsvillige hockeykillen han är så satte Herman Hansson helt sonika upp ett extra personligt mål för sin försäsongsträning;

Extra skotträning.

Jag tar här nedan en gång till lite av det som Herman Hansson efter gårdagsmatchen sa om sin extraträning till hockeysverige.se-redaktören Simon Holm Stålhand;

”Jag har lagt fokus på det under sommaren. Det har varit mycket skotträning. Det har nog i snitt blivit ett par hundra skott om dagen i alla fall, så det är kul att det ger utdelning.”

3) Den tredje punkten på min kommentar (se ovan) handlar inte bara specifikt om Herman Hansson och hans extra skotträning.

Utan det handlar om det som jag tidigare har skrivit – bland annat då gällande Kevin Wennströms positiva utveckling i Kristianstads IK-dressen hittills den här säsongen (även om det nu var några matcher sedan han gjorde mål… tillägger kräsne jag);

Strävan efter att ständigt vilja bli bättre, visa att man vill spela mer/få större coachförtroende och om/när man får det då ta tillvara på de möjligheterna som ges.

Jag citerar från mitt inlägg ”Igår kom du iallafall en liten bit på vägen mot en melinsk pudel å dina vägnar, Kevin…”, publicerat den 5 september i år;

”Och det är precis exakt detta, att ta chansen när man får den, som måste till och som jag vill se i Kristianstads IK – i synnerhet den här säsongen när de hockeyallsvenska konkurrenterna rustar/förstärker, från både inom landets gränser som andra sidan Atlanten, som aldrig förr.

Att KIK-spelare när de får chansen, som de kanske tidigare inte har fått, taggar till lite extra (även om det bara är träningsmatch) och går all in och verkligen vill visa vad de kan, att de vill spela så mycket som möjligt, att de vill bidra så mycket som möjligt på isen.

Kristianstads IK har i sin HA-trupp två målvakter, åtta backar och 15 anfallare – utan något NHL-korttidslån – så alla kommer inte att få spela fem mot fem och i såväl powerplay som boxplay finns det ju ett ännu mer begränsat antal platser att ”slåss om” – nej ”slåss om” är ju fel valda ord, välbehövlig positiv konkurrens inom laget ändrar jag det till men orden är inte det viktiga utan sakfrågan och handling av i det här fallet Kevin Wennström; det jag vill få fram är att det krävs att den enskilde KIK-spelaren när chansen/tillfället ges verkligen vill visa att Mikael Gath och Gunnar Persson ska satsa på just honom och att det måste vara den där konkurrensen om platser och istid i laget för att spelarna hela tiden ska känna flåset i nacken från medspelare som också vill, exempelvis, spela powerplay.

Och dessutom är det alltid bra med alternativ, inte minst i den för matchutgången så viktiga och oftast avgörande spelformen powerplay.”

Nu handlade det igår inte om powerplay – utan om förlängningsspel med tre utespelare i varje lag.

Och där släppte alltså Mikael Gath och Gunnar Persson när det återstod mindre än en minut av ”overtimen” in energispelarna och anfallsduon/radarparet Herman Hansson & Malte Sjögren på isen tillsammans med backen William Pethrus – med resultat att 61Sjögren serverade 77Hansson ett upplagt läge i ”slottet” och där fick Hansson och hans Kristianstads IK retroaktiv utdelning för många tidigare KIK-chanser i matchen och specifikt Hansson betalt i form av en extra poäng till sitt lag för alla de tusentals skott han avlossat extra off-ice i sommar.

Till allra sist så vill jag bara ha med Herman Hanssons svar på hockeysverige.se-skribenten Simon Holm Stålhands fråga i hans artikel ”Extraträningen ger utdelning: ”Ett par hundra om dagen””, lydande;

I din roll som assisterande kapten. Hur kan du påverka när det går tufft?

Herman Hanssons svar;

”Det är bara att försöka göra rätt saker. Jag försöker sprida mycket glädje i alla lägen och se till att tävla i allt jag gör. Vi har en väldigt bra sammansvetsad grupp så alla är med och bidrar hela tiden.”

Ett ”HH77”-svar – ”försöka göra rätt saker”, sprida glädje, få fram tävlingsinstinkten och att hylla/lyfta sina lagkamrater – som, enligt både min egen syn på Herman och omvittnat av många KIK-initierade, på ett mycket bra sätt sammanfattar det Kristianstads IKs assisterande lagkapten Herman Hansson står för och tillför gruppen.

Extra roligt att Herman Hansson då också igår, hemma mot Mora IK, fick ikläda sig (tvåpoängs)matchhjälterollen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *