Även Ernstig officiellt KIK-klar – nu väntar jag på att Gath ska presentera även de två offensiva backarna med Krupic-potential…

Kristianstads IK-ledningen fortsätter att bekräfta spelare till kommande hockeyallsvenska säsong – spelare som enligt flera av varandra oberoende och, enligt mig, mycket tillförlitliga källor sedan en tid har varit klara för KIK-truppen säsongen 2020-21.
Senast i raden är den 23-årige backen Carl Ernstig.


Redan den 20 april skrev Henrik Skoglund, som driver den i ishockeykretsar högt respekterade samt välinformerade och högst trovärdiga bloggen hockeystaden.se;

Carl Ernstig har tillhört Troja de tre senaste säsongerna och har sina främsta styrkor i defensiven, närmast att lika vid en försvarsgeneral. Som junior tillhörde han Växjö och gjorde då totalt 12 SHL-matcher för klubben. Enligt uppgifter till hockeystaden.se ser det nu ut som att hans karriär går vidare i Hockeyallsvenskan för Kristianstad.”

Och nu är det alltså även officiellt att Carl Ernstig förstärker Kristianstads IKs defensiv säsongen 2020-21.

Såhär säger Kristianstads IK-sportchefen och -headcoachen Mikael Gath på KIKs hemsida;

”Carl är en stor och stark defensiv back som är ambitiös och jobbar hårt. Han gjorde en riktigt bra säsong i Troja förra året och skall bli spännande att jobba med i Kristianstad.”

Ordet ”spännande” använder också Ernstig när han på sin nya klubbs hemsida motiverar sitt klubbval;

”Jag kände att jag gjorde en bra säsong i Troja och ville uppåt. När Kristianstad hörde av sig och jag pratade med Gath så kändes det väldigt bra och spännande.”

Även om Gislaveds SK-fostrade Carl Ernstig bara är 23 år så har han redan hunnit med en del på hög seniornivå i sin hockeykarriär med tolv SHL-matcher i Växjö Lakers-dressen (en match säsongen 2015-16 och elva 2016-17) samt 38 hockeyallsvenska matcher i Troja/Ljungby-dressen säsongen 2017-18, då han även var assisterande kapten, som toppmeriter.

Till Kristianstads IKs hemsida säger Carl Ernstig, som mäter 193 centimeter och väger 94 kilo, vidare;

”Jag är en pålitlig back som försöker utnyttja min styrka och storlek. Med åren har jag utvecklat mitt offensiva spel mer och har mer jämnhet i mitt spel.”

Tittar man rent statistiskt på Carl Ernstigs tre senaste säsonger, då han representerat Troja/Ljungby och av initierade beskrivs som en ledande back och försvarsgeneral och tros kunna klara omställningen från HE- till HA-spel bra, så ser det ut såhär;

2017-18: 38 HA-matcher, noll mål och sju assists, två utvisningsminuter, +6 i plusminus.
Utlånad till Halmstad HF och på tio HockeyEttanmatcher 3+3 = 6 poäng, 6, +11.

2018-19: 40 HE-matcher, 2+6 = 8 poäng, 12, +11.

2019-20: 35 HE-matcher, 2+9 = 11 poäng, 12, +19.

Om man dags dato tittar på Kristianstads IKs backsida med officiellt-klara-för-KIK-kommande-säsong-ögon så har den, enligt mig, rejäl defensiv slagsida.

Och till det KIK-HA-truppbygget ska även – enligt flera av varandra oberoende och, enligt mig, mycket tillförlitliga källor – Rikard Olsén, med 20 poäng (varav fyra mål) på 173 HA-matcher i Vita Hästens dress säsongerna 2016-20, ansluta.

MEN

… enligt flera av varandra oberoende och, enligt mig, mycket tillförlitliga källor ska även Erik Flood och Alexander Molldén vara klara för spel i Kristianstads IK kommande säsong.

Båda dessa herrar är offensivt inriktade och i tidigare inlägg/skrifter har jag skrivit att både Flood och Molldén, enligt mig, har potential att kommande säsong ”göra en Krupic” – där, som ni vet, nu till Kristianstads IKs HA-konkurrent och storsatsande AIK flyktade Amil Krupic gångna säsongen levererade sju mål och 29 assists på 48 matcher i KIK-dressen.

Så, sammantaget och totalt sett så tycker jag att Kristianstads IK med nu officiellt klara Carl Ernstig, Acke Ringström, Mathias Röndbjerg och Viktor Wahldén samt ovannämnda trion – Rikard Olsén, Erik Flood och Alexander Molldén – har/kommer att få en bättre backbesättning än gångna historiska KIK-HA-debutsäsongen.

Men det är på papperet.

Gångna säsongen hade jag stora (offensiva) förhoppningar/förväntningar på offensivt inriktade backen Morten Jensen men efter en poängproduktiv säsong (2018-19) i dubbla danska mästarlaget Rungsted Seier Capital (sju mål och 20 assists på 38 matcher) och en lovande KIK-försäsong visade det sig att den juniorlandslagsmeriterade dansken (även uttagen i A-landslaget gångna säsongen) i HockeyAllsvenskan varken spel- eller poängproduktionsmässigt (tre mål och tio assists på 49 HA-matcher) levde upp till mina förväntningar och nu inte heller (till skillnad mot (klubb)kompisen Röndbjerg) är kvar i nordöstra Skåne.

Apropå (hockeyklubb)kompisar blir det alltså så att jämnåriga (båda födda 1997) Carl Ernstig och Oscar Öhman, som under de två senaste säsongerna har lirat ettan-hockey tillsammans i Troja/Ljungby, även kommande säsong spelar i samma klubb – i Kristianstads IK och dess hockeyallsvenska dress.

3 svar på ”Även Ernstig officiellt KIK-klar – nu väntar jag på att Gath ska presentera även de två offensiva backarna med Krupic-potential…”

 1. Vad förstått så skall även Jakob Bondesson adderas till listan ”klara” backar för KIK. Läste att han lånas ut hela säsongen till oss.

  1. Hej Eve!
   Kul att höra från dig! Och Tack för din kommentar! Har nu rättat till KIKs ”klara”-backar-skara.
   Jag önskar dig en skön fortsättning på sommaren så ses vi i hallen någon gång i höst (väl?)…
   Med vänlig hälsning
   Thomas

 2. Håller med dig om att bara Jakob slipper o hatta fram o tillbaka. Är inte bra för någondera parten. Framförallt så tror jag att spelaren mest blir hämmad av det?

  Tycker precis som du att han var riktigt duktig i slutet, då den värsta valpigheten hade släppt. Spelade lugnt o säkert, men vågade ändå hjälpa till i offensiven när tillfälle gavs.

  Ha själv en bra sommar Thomas, mvh Eve.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *