Att skapa förutsättningar för att lyckas…

Det råder just nu lite stiltje på nyheter från/om Kristianstads IK men det där melinska skrivarsuget har inte tagit sommarlov (än) så under en av många gräsklippningsturer så jobbade och tänkte min hjärna för högtryck (nå, ja…) för att komma på något (KIK-relaterat) ämne att ta upp och då, gåendes bakom och njutandes av en exemplariskt grästuggande fyrtaktsmaskin, så dök tanken om ämnet ”Att skapa förutsättningar för att lyckas” upp…
… och som grund för kommande inlägg i realtid dammar jag av ett melinskt blogginlägg från 2018-05-12
.

Här nedan kommer inlägget, med rubriken ”Att skapa förutsättningar för att lyckas…”, i sin helhet;

På Kristianstads IKs spelarfront intet nytt.
Jag vill helst inte, som jag har skrivit innan, spekulera men känner samtidigt ett tangenttryckssug…

… och kom då att tänka på något jag funderade över i förra veckan.

Det var när jag för första gången den här våren klippte – eller rättare; försökte klippa – gräset som sol och regn hjälpts åt att växa sig rejält högt.

Det var egentligen för tidigt på förmiddagen och gräset var fortfarande lite nattdaggsvått.

Men det var många, många, till synes oändligt många, gröna strån som väntade på att bli klippta så jag var otålig, och även ivrig (jag tycker det är härligt avkopplande att gå i sin egen lilla bubbla och klippa), att komma igång med gräsklippandet.

Men det mesta – ja, ALLT – gick emot mig.

Motorgräsklipparen stannade gång på gång på gång.

Sambon, som vill att jag i alla fall försöker fundera ut en lösning innan jag rådfrågar den mer tekniska halvan i förhållandet, förmanade mig att tänka till; ”hur ska du nu göra för att få gräset klippt?”.

För klippt skulle, och behövde det, sannerligen bli.

De melinska tekniska hjärncellerna, de behöver inte precis trängas i det melinska tekniska hjärnfacket, tänkte febrilt och för högtryck.

Jo…

… men…

… om…

… jag…

… kanske…

… gör…

… på…

… detta…

… viset…

Senaste gången jag, ja gräsklippningen är till största delen och inte mig emot (se ovan) tillägnat mig, klippte gräset innan gräsklipparen ställdes in för välbehövlig vila (jag är väl inte alltid den snällaste gräsklippsföraren…) så hade jag, på sambons förmaning, släppt ner kniven (eller är det knivarna?… ja, det är iallafall det vassa undertill på gräsklipparen som ska se till att gräset blir kapat) på hacket längst ner så gräset skulle bli väldigt snaggklippt.

Nu fattade till och med jag att gräsklipparen inte riktigt orkade med att både klippa så långa strån och även direkt på det samla upp allt det precis kapade gräset.

Men om jag tar och höjer upp kniven (eller är det knivarna?) något hack så kanske det går bättre…

Och JA, faktiskt, kors i taket, det finns hopp för den tekniska delen av den melinska hjärnan…

MEN…

… lugna ner dig och stilla dina klappa-dig-för-bröstet-fasoner, Melin…

… för det var ändå inte helt bra…

… bara lite bättre.

Nu stannade inte gräsklipparen efter 20 meter…

… utan istället efter 50 meter…

Det behövdes med andra ord, minst, ett melinskt genidrag till.

Men melinska tekniska snilleblixtar växer inte på träd, ej heller på gräs…

Men…

… tänk, tänk, tänk…

… melinska hjärna, tänk…

… vad mera göra?

Hjärnans tekniska celler arbetade febrilt och för högtryck.

Igen.

Jo…

… men…

… kanske…

… att…

… hastigheten…

… har…

… betydelse…

Okej, värt att prova.

Jag hade bara två spakar att välja emellan upptill på gräsklipparen och efter lite såväl teoretiskt funderande som praktiskt provande kom jag, tror jag, fram till vilken spak som reglerar motorns kapacitet och vilken som reglerar hastigheten…

Jovisst!, halleluja!, här är det verkligen ett tekniskt geni ni ser, inte tu tal om annat, som alltför länge har legat i djup dvala vill jag säga, men bättre sent än aldrig…

Tekniska snillet Melin har löst problemet.

Nu gick det som smort…

… ja, förutom den lilla bisaken i sammanhanget (tycker jag i alla fall, eller tyckte tills sambon fick se det) att jag, kaxig som jag var och gick där som en stolt tupp fram och tillbaka, fram och tillbaka över ängen, råkade styra gräsklipparen rätt över ett embryo till träd som sambon några dagar tidigare hade planterat på den stora ängen…

… men det är en annan (snyft)historia (men ingen medömkan varken här eller där att få…).

MEN…

… vad viktigare är;

Vad VILL jag då ha sagt med det ovan skrivna gräsklipperiet förutom att jag inom mig bär på en teknisk ådra, ja en teknisk pulsåder, som så här på ålderns höst äntligen har släppts loss och fram i offentligt dagsljus.

Jo, jag vill, på mitt omständliga och långrandiga sätt, ha sagt hur fundamentalt viktigt det är att skapa/ge de rätta förutsättningarna för att lyckas med något här i livet, vad det än må vara.

Det kan vara att få gräset klippt.

Det kan vara att för ett division I-lag i ishockey ta steget upp i Allsvenskan.

Jag tycker ändå att Kristianstads IK-radarparet i form av sportchefen Joakim Johansson & headcoachen Mats Lusth de två senaste säsongerna hjälptes åt att skapa och, när agnarna skulle sållas från vetet, hade rätt så bra förutsättningar – läs; spelarmaterial på papperet – för att nå Allsvenskan.

Men visst, ett antal skador försvårade, ja försämrade, föregående säsong oddsen att lyckas…

… men jag vidhåller med en dåres envishet att jag ändå tycker att Mats Lusth hade så pass bra förutsättningar sett till de spelare han de facto förfogade över när det drog ihop sig, när det verkligen gällde, när de allsvenska kvalserielagen skulle urskiljas, att han borde ha kunnat lyckats bättre/nå längre.

Men headcoach Lusth lyckades inte få ihop varken det optimala laget, de optimala konstellationerna eller framförallt få spelarna, inte minst de ledande, att vara som bäst/prestera som bäst/leverera som bäst när det gällde som mest.

Okej, det är kanske lite hårt att bara skylla det på Mats Lusth…

… för givetvis har/hade varje enskild KIK-spelare också ett stort egenansvar att försöka prestera som bäst när det gäller/gällde som mest.

Men i egenskap av headcoach, den som styrde/ledde laget på liknande sätt som jag styrde/ledde gräsklipparen, var det Mats Lusth som hade det yttersta ansvaret att förvalta/göra det bästa möjliga utifrån de förutsättningar han själv, tillsammans med sportchefen Joakim Johansson, hade skapat.

Men Mats Lusth misslyckades med sitt uppdrag och ska istället kommande säsong (försöka) se till att Mora IK hänger kvar i SHL.

Istället är det den dubbelrollande, dubbelroddande, Mikael Gath som ska försöka skapa förutsättningar åt sig själv att försöka lyckas med det KIK-uppdraget som Joakim Johansson & Mats Lusth, två gånger om, misslyckades med.

Utifrån sett, inte minst sett till de långt ifrån optimala ekonomiska förutsättningarna samt faktumet att det vid eventuella skador/andra spelarfrånfällen ännu inte finns några (tillräckligt slagkraftiga) juniorer att lyfta upp i A-laget så kommer Gath inte direkt till dukat KIK-bord.

Och när nu, till råga på allt, ett antal tongivande spelare från förra säsongens Kristianstads IK-trupp redan har tackat för sig och gått vidare till andra klubbar och antalet förlängningar och nyförvärv hittills inte alls är i paritet med vad alla vi KIK-anhängare hoppats på så…

… ja, just nu känns det med Gaths KIK-lagbygge som att det är i jämförelsevis samma läge som när den melinförda gräsklipparen precis hade stannat för första gången i det höga gräset och vart jag än såg så såg jag bara högt oklippt gräs och jag var tillbaka i läget när sambon står där med sina förmanande ord att fundera ut en lösning på gräsklippsproblemet så de gröna stråna blir klippta.

Annars är det klippt, och kört, på annat sätt.

Översatt till Kristianstads IK & Mikael Gath-problematik så har, något annat har jag väldigt svårt att tänka mig, Mikael Gath mycket att fundera över för närvarande och sportchef Gath har m-y-c-k-e-t jobb framför sig för att skapa så pass bra förutsättningar för headcoach Gath att det finns en rimlig möjlighet för hans Kristianstads IK-bygge att ta ett steg upp i seriesystemet.

Fast, apropå förutsättningar så har jag glömt det (nästan) allra viktigaste;

Vad har Kristianstads IK för mål/plan för kommande säsong?

Är det att ta steget upp?

Isåfall gäller det också för Kristianstads IK-ordföranden Christian Falk och hans styrelsekamrater att lägga filen åt sidan, ja, gömma den väl i verktygslådan, för planen måste väl ändå vara färdigfilad och klar för att kunna presentera vilket/vilka mål Kristianstads IK har för, till att börja med, säsongen 2018-19.

För egen del var målet att få den stora ängen klippt innan det var så mörkt att jag inte såg var jag styrde gräsklipparen…

… fast det är klart att även om jag såg så såg jag inte det lilla nyligen planterade trädet.

Ack ja…

… nåväl…

… ingen är perfekt…

Jag önskar alla melinska bloggläsare en trevlig helg…

… för egen del är det åter dags att klippa gräset…

… men nu VET jag hur jag ska göra…

… se till att ha rätt höjdläge för kniven (eller var det knivarna?) och leda/styra fram gräsklipparen i rätt hastighet…

… JAG HAR SKAPAT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MIG SJÄLV, och gräsklipparen, ATT LYCKAS MED UPPDRAGET JAG HAR ANFÖRTROTTS (ja, jag vågar inte lämna ängen förrän den är färdigklippt och godkänd av sambon och den lilla fisk- och mjölkgillande fyrbenta, minst lika hårda och in i minsta detalj synande, kontrollanten.

Hur det går för dubbeltjänst-Gath med hans KIK-uppdrag…

… ja, det återstår att se…

… för hans skapa-förutsättningar-för-att-lyckas-med-Kristianstads IK-målet…

… att få ihop ett så slagkraftigt lag som möjligt för att lyckas (om det nu när så (redan) första säsongen) att leda Kristianstads IK uppför stegen till Hockeyallsvenskan…

… är, diplomatiskt uttryckt, bara i sin linda…

Men jag säger som en vis(s) skidåkare som under sin glanstid verkligen var mästare på att skapa förutsättningar för sig själv, oftast på egen hand och efter eget huvud, att lyckas;

”Ingenting är omöjligt”.

Nej, det skriver jag verkligen under på för när till och med jag, på egen hand och med egen hjärna, lyckades lösa mysteriet med hur en motorgräsklippare fungerar och hur man gör för att den ska hjälpa mig med att lyckas med det jag har föresatt mig…

… ja, då finns det hopp.

Det låter väl hoppfullt, Mikael Gath!

LYCKA TILL med ditt KIK-uppdrag!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *