Med (HA-)facit i hand så var jag, rent sportsligt och lagmässigt sett, inte f-ö-r KIK-negativ…

Jag trodde att det kanske skulle komma några reaktioner i form av kommentarer från melinska bloggläsare som tycker att vi melinare, sonen och jag, är lite väl Kristianstads IK-negativa när vi har tittat på och analyserat Kristianstads IKs silly season såhär långt.
Men icke (sedan är det ju fullt möjligt – ja, kanske rentav troligt – att det tycks så ändå…).
Men, jag lägger handen på hjärtat och frågar mig själv; är jag f-ö-r KIK-negativ?


Mitt svar;

Nej, jag tycker att jag inte är det.

Det är ju så att man tittar på laget i ens hjärta lite extra noga.

Ibland ser man bara det positiva.

Ibland ser man bara det negativa.

Det kan också vara så att man ibland v-ä-l-j-e-r att bara se det positiva.

Det kan också vara så att man ibland v-ä-l-j-e-r att bara se det negativa.

Jag tycker att alla de ovannämnda alternativen är förkastliga, inte minst om man driver en blogg som utgår från vad man själv tycker och tänker om olika saker och ting, händelser och företeelser.

Jag har ju tidigare, på omvägar, fått höra att jag är ”en KIK-negativ jävel”.

Men det var ett tag sedan.

Jag kan bara än en gång understryka att min absoluta ambition som bloggare om Kristianstads IK är att skriva så som jag tycker att saker och ting, spelare, ekonomi med mera rörande Kristianstads IK är/presterar/sköts, således granska med kritiska ögon åt båda håll, hylla det som enligt mig hyllas bör, ”såga” det som enligt mig ”sågas” bör och givetvis finns det också ett mellanting/ett mellanläge.

Jag medger utan omsvep att jag ibland medvetet sticker ut hakan lite, hårddrar och provocerar men då är jag tydlig med att det är just lite hårddraget och provocerande skrivet – och att det alltid är min högst personliga tanke/uppfattning/bedömning som jag här på bloggen ger uttryck för.

Jag vill också betona att jag är en vanlig enkel fritidsbloggare om Kristianstads IK och utger mig inte på något sätt för att vara någon hockeyexpert.

Jag läser en hel del om hockey och då framförallt de artiklar som samlas under HockeyNews.se-taket, jag försöker se de flesta av Kristianstads IKs hemmamatcher och jag pratar/diskuterar en hel del hockey med Max (som i ”normala fall” tittar på mycket mer hockey än mig och han KAN betydligt mycket mer om själva spelet hockey än mig, inte minst taktiska drag och regler) och utifrån det fakta- och kunskapsinsamlandet försöker jag bilda mig en egen uppfattning och ha en egen åsikt om hur saker och ting är/har varit (på isen) ur mitt lekmannaperspektiv.

Ibland – eller troligen mer rätt; relativt ofta – blir det fel eller så märker jag själv att det blir fel och då har jag inga problem med att pudla.

Bara sett till den gångna säsongen har jag, eftersom jag var för kritisk inför/i början av säsongen, ansett mig tvingad att pudla å Mathias Röndbjergs, Erik Santessons, Kevin Wennströms och (än en gång) Daniel Anderssons vägnar – och det har jag vid samtliga dessa tillfällen gjort mer än gärna.

Till sist, men inte minst, på det här bloggarmelinska ämnet; det ovan skrivna är absolut ingen bortförklaring, jag står till 100% för allt det jag skriver här på bloggen, och det är ju faktiskt så att inte minst när det handlar om sport så kan man ha olika uppfattningar om olika saker och ting, olika händelser under en match med mera.

Men även om mitt hockeyhjärta klappar för Kristianstads IK så kommer jag ALDRIG att hemfalla åt att här på bloggen bli någon hejaklacksledare, jag skriver min ärliga uppfattning och mening om Kristianstads IK och den dag jag känner att jag inte till 100% kan stå för det jag skriver och KIK-hjärtat på enligt mig fel sätt börjar ta överhanden och styra pekfingrarna på tangentbordet till att bara skriva positivt – den dagen, om/när den kommer, är det dags att sätta definitiv punkt för det melinska bloggandet om Kristianstads IK.

Så var det, än en gång, skrivet och klarlagt från min sida.

Och nu över till det jag tog upp i ingressen där jag inriktar mig på det jag själv har skrivit/tyckt till om Kristianstads IKs silly season så här långt (Max syns och kan läsas även på andra (hockey)forum men kommer givetvis att ges möjlighet att här svara på eventuella kommentarer angående hans analys av KIKs silly season här på bloggen).

Så, om vi då tittar på Kristianstads IK rent sportsligt, vad KIK-laget presterade på isen, säsongen 2019-20 så har vi ju nu facit i hand; Kristianstads IKs HA-debutsäsong slutade med en nästjumboplats som om det inte hade utbrutit en coronapandemi skulle ha inneburit att Kristianstads IK hade varit tvunget att försvara sin allsvenska status och plats i en kvalserie.

Jag hade tippat – ja, i mitt sista tips innan HockeyAllsvenskan drog igång – att Kristianstads IK skulle sluta tolva, alltså precis undvika en negativ kvalserieplats.

När jag inför HockeyAllsvenskans premiär – alltså en HA-premiär i dubbel bemärkelse för Kristianstads IK – deltog i en panel på hockeyallsvenskan.se så ställde jag där i min KIK-text frågan till mig själv om jag tittade på Kristianstads IKs spelartrupp med ”rätt” ögon och då var det i avseendet om jag hade höjt spelarna alltför mycket jämfört med kommande motståndarlags spelare.

Det var ju så att jag tidigare hade tittat på spelare som Fredrik Hansson, Fredrik Lindblom, Viktor Wahldén, Herman Hansson med flera utifrån ett HockeyEttan-perspektiv – nu skulle Kristianstads IK-spelarna upp en serienivå och tävla och mäta sina krafter.

Konkurrensen var för mig svår att förutse – HockeyAllsvenskan var i många avseenden något nytt även för mig som bloggare – men när jag tittade på de andra 13 HA-klubbarnas spelartrupper så kände jag bara direkt och spontant ett ”oj, oj, det är en ruggigt tuff serie där Kristianstads IK nu har 52 matcher framför sig”.

Jag vägde då också in att det var 26 bortamatcher i ett tight spelschema med matcher mot från nordöstra Skåne rejält långväga lag – samtidigt som de även tillhör(de) de allra tuffaste lagen att möta på isen – som IF Björklöven, MODO Hockey och Timrå IK.

Och med de ekonomiska förutsättningar som Kristianstads IK gick in i säsongen med så var det såklart inte ens att tänka på att i seriespelet ta flyget till någon enda bortamatch.

Med andra ord så var det en jämfört med tidigare (HockeyEttan-)säsonger i många avseenden tuffare, mer slitsam och med mycket mer förberedelsetid off-ice (bussåkande, hotellövernattningar med mera) inför match säsong 2019-20 som väntade Kristianstads IKs hockeygäng.

Och om vi då ska gå tillbaka till Kristianstads IKs spelartrupp så var det många spelare som inför gångna säsongen aldrig tidigare hade spelat en hockeymatch på högre nivå än HockeyEttan.

Ändå trodde jag att Kristianstads IK åtminstone hade en så pass stark trupp att Mikael Gath och Andreas Liljas hockeygäng i den slutliga HA-tabellen för säsongen 2019-20 skulle lyckas undvika någon av de två platserna under kvalseriestrecket.

Det gjorde Kristianstads IK, som vi vet, inte.

Anledningarna till det känns som jag här på bloggen har analyserat sönder och samman.

Men, okej då, kort och koncist; över 52 omgångar går det inte att komma med några hållbara/godtagbara (bort)förklaringar utan Kristianstads IK-spelarna presterade helt enkelt inte tillräckligt bra i tillräckligt många matcher där man då samtidigt också ska väga in att det i varje match finns ett motståndarlag på andra sidan isen…

Och som jag har skrivit ett antal gånger så var det framförallt spelare som jag förväntade mig skulle leda och göra skillnad för KIK-laget – med Fredrik Hansson och Kalle Miketinac i spetsen – som inte gjorde det i av mig förväntad utsträckning.

Men om det – en helhetsbedömning av individuella KIK-spelarprestationer under säsongen 2019-20 och placering i något av facken under, över eller enligt melinsk förväntan – har jag under slutet av maj och början av juni skrivit ett antal följetonger beträffande de spelare från gångna säsongens trupp som är/lär bli kvar i Kristianstads IK kommande säsong.

Så, vart vill jag då komma med allt det här ovan skrivna?

Jo, min fråga till mig själv var; är jag f-ö-r Kristianstads IK-negativ?

Mitt svar var alltså (se ovan);

Nej.

Och ser man på säsongen som gick så tycker jag att jag, om jag avgränsar det hela till det sportsliga planet och KIK-lagmässigt sett, har fog för mitt svar.

So, end of that season and story (at least for now).

Nu står vi inför en ny säsong – en säsong som vi, på grund av coronapandemin, inte riktigt vet hur allting kommer att bli.

Men det ser ju ut att i alla fall kunna bli matcher, sedan om HA-seriespelet startar tilltänkt datum och om matcherna då kommer att spelas med eller utan publik det får framtiden utvisa – och där kan vi också följa hur det går för fotbollen där (bland andra seriebollar) den allsvenska bollen sattes i rullning igår…

Sedan en annan aspekt apropå om/att jag är f-ö-r Kristianstads IK-negativ;

Det finns ju andra områden förutom de rent sportsliga att titta på/granska beträffande föreningen Kristianstads IK – och ja, jag har skrivit om Kristianstads IKs ekonomi med ibland rätt tuffa ord vad gäller främst styrelsens ansvar, ett ansvar vald och sittande KIK-styrelse aldrig kan frånsäga sig förrän tidigast vid nästa årsmöte (ja, om inte styrelsen avgår innan), att se till att hålla lagd och på årsmötet klubbad budget.

Men, återigen; jag skriver det jag utifrån mitt utanför-KIK-perspektiv tycker är befogat att skriva och jag står för min kritik där jag anser att Kristianstads IKs ekonomi inte alltid har skötts så som den, enligt mig, ska skötas/borde ha skötts.

Men jag ska försöka att inte titta för mycket i KIK-backspegeln och älta gamla skulder, rekonstruktion och ett konkurshot vilket genom en på kort tid imponerande och mångfacetterad kraftsamling undanröjdes i sista stund (innan det kom till tingsrättsförhandling) så sent som i början av februari 2019.

Men min slutkläm på det här inlägget blir; så länge jag bloggar om Kristianstads IK så kommer jag att skriva om både positiva och negativa saker och ting med mera rörande Kristianstads IK.

Och med (HA-)facit i hand så slutade gångna säsongen (som på grund av coronapandemin slutade i förtid för Kristianstads IK med flera lag) rent sportsligt och lagmässigt sett sämre – ja, en HA-tabellplacering sämre – än vad jag tippade inför Kristianstads IKs HA-premiär i dubbel bemärkelse.

Så, åtminstone så sett var jag inte f-ö-r KIK-negativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *