Max om KIKs silly season – och lite mer från hans far om KHK…

Som alltid fick jag kommentar från min allra största kritiker när jag så här tidigt, när vi inte ens har passerat midsommar i kalendern, gav mig på att sätta samman ”Min första HA-tabell säsongen 2020-21…”.

Så här skrev Max i ett sms till sin om-Kristianstads IK-bloggande far;

”KIKs silly. Gillar målvaktssidan starkt, Mattias P är en högkalibrig målvakt utifrån KIKs position i näringskedjan. Frågetecknet är hur han kommer hantera den större arbetsbördan som han kommer få i år jämfört med i Löven och Mora, men ser att han ska kunna spela 30 matcher och göra det bra. Clang kan bli dundersuccé, ska inte ha några problem att spela seniorhockey, ett målvaktspar där man vet vad man får varje match med hög hög uppsida.

Backsidan, de som presenterats hittills, är jag ganska förtjust i, syns man försöker bygga en mer spelande backsida vilket jag tror är en nyckel, måste kunna styra spelet bakifrån och undkomma press genom backar som kan ta puck ur trängda lägen, det kan Molldén (när han presenteras), Röndbjerg var KIKs bästa back på det ifjol utöver Krupic, Ringström har samma uppsida plus att han bidrar mycket i övrigt.

Tycker backsidan ser bättre ut än ifjol. Många rörliga backar som kan hantera tempot, vilket vissa ifjol hade problem med.

Forwardssidan ser tunn ut, som jag tyvärr ser det är den svag. Ledande rollerna måste tas av 11 och 40 (Fredrik Hansson och Kalle Miketinac), vilket de såklart är kapabla att göra. Men vill se mer speldrivande forwards som på egen hand kan bryta mönster, det hoppet ställs i stort till 11 och Edmonds, i övrigt är det knapert med offensiv spets som kan göra mycket av lite. Gjort nyttiga förlängningar med gnuggarspelarna 77 o 61 (Herman Hansson och Malte Sjögren) som kommer bli än viktigare i år. Dennis viktig också.

Junisarna måste iaf 3 av dem blomma ut och kunna applicera sitt framgångsrika offensiva spel från J20 till seniorhockey på ett bra sätt för att de ska kunna funka. Det är möjligt de klarar det men för många frågetecken och för få utropstecken. Jag är skeptisk men det är jag iofs typ alltid.

Lundgren och Wennström är begränsade offensivt men kommer få spela i offensiva roller, de kan fungera som bra komplement i producerande kedjor men behöver spelare bredvid sig som driver spelet. Just nu har KIK bara 1 C som vi vet kan det, hoppas 92 (Dennis Svensson) tar ett större offensivt steg i år och därmed tillför ännu en grej i sin verktygslåda.

Falk och Edmonds tror jag ganska mycket på. Båda med stor potential att bli användbara för 0.5 poäng per match. Tvillingarna är en xfaktor att spela tillsammans, finner man en tredjelänk där så kan det bli intressant, gärna 77 eller 61 bredvid Joel o Max.

Men överlag ett lag som ser lite lite bättre ut än ifjol om man får effekt på sina juniorer. En kort sammanfattning, High risk, High reward antingen går det bra eller rent åt helvete.”

Så, där har ni en Max-analys av Kristianstads IKs silly season så här långt, exakt och ordagrant återgivet där jag bara, för de som möjligen inte har koll på alla KIK-spelarnumren, har kompletterat med spelarnas namn inom parentes.

När jag frågar – eller kanske rättare; pressar – sonen om en HA-tabell (redan nu) så blir svaret;

”Jag avvaktar med min tabell till veckan innan seriestarten. Måste sätta mig in än bättre innan för att göra en tabell. Men som det ser ut nu plats 11 och neråt för KIK, annars har man gjort det jävligt bra.”

För att reta Max lite – och ge rejält med tändvätska till Mikael Gath och Kristianstads IK-spelarna – så tar jag avslutningsvis med hans spontana kommentar till faderns ”Min första HA-tabell säsongen 2020-21…” och ”Min kommentar till Gaths lags plats i min första HA-tabell 2020-21…”, publicerade den 10/6 respektive 11/6;

”Håller med till stor del i analysen på alla lag. Men ja, finns inte många räddningsplankor, rent truppmässigt tycker jag att KIK är 13, bara KHK sämre, Almtuna ser intressant ut, gillar hur TAIF bygger också. Blir en lång vinter”

Som ni kanske/säkert kommer ihåg så placerade jag Kristianstads IK på plats 11, följt av i tur och ordning Tingsryds AIF, Almtuna IS och Karlskrona HK.

Till allra sist, apropå Karlskrona HK; det stora HA-samtalsämnet igår var såklart beskedet från Svenska Ishockeyförbundet att Karlskrona HK inte uppfyller licenskraven för att spela i HockeyAllsvenskan kommande säsong – ett beslut som KHK-klubbchefen Per Rosenqvist direkt kommenterade till/på HockeyNews.se kommer att överklagas.

På eftermiddagen kom sedan ett öppet brev från ligaorganisationen HockeyAllsvenskan, publicerat på hockeyallsvenskan.se, med rubriken ”Gör om, gör rätt Anders Larsson!”, lydande;

”Återigen kan vi bara konstatera att du som Svenska ishockeyförbundets ordförande undviker att svara på frågor från dina medlemmar. I SVT Sport den 9 juni glider du undan frågan huruvida det faktiskt föreligger ett demokratiunderskott inom Svenska Ishockeyförbundet.

Idag möts vi av budskapet från Svenska Ishockeyförbundet att Karlskrona HK inte beviljas licens för spel i HockeyAllsvenskan 2020/2021 samt att klubben nedflyttas i seriesystemet. Detta trots att Karlskrona HK för tredje året i rad uppvisar ett positivt bokslut. Diskussionen och överenskommelsen om hur Licensnämnden skulle utföra sitt arbete var annorlunda än hur den nu agerar.

Hade klubben inte tvingats av Svenska Ishockeyförbundet att bygga om sin arena inför säsongen 2016/2017, för att klara det för tidpunkten gällande licensreglemente för spel i SHL, hade klubben idag kunnat uppvisa ett eget kapital på cirka 5 MSEK.

Är det så här vi utvecklar svensk hockey?

Är det så här vi skapar engagemang och framtidstro i den svenska hockeyrörelsen?

Vi anser att du i din roll som ordförande i Svenska Ishockeyförbundet måste leda reformationen av svensk ishockey och återge den dess framtidstro och möjlighet till utveckling.

Styrelsen i HockeyAllsvenskan ställer upp när som helst och i vilket forum som helst för en diskussion med dig om hur svensk hockey mår, hur den styrs och vart den är på väg.

//HockeyAllsvenskan”

Min kommentar till ovanstående är att ligaorganisationen HockeyAllsvenskan absolut har en poäng i att, och jag tar mig friheten att uttrycka det som ”den stora boven i det här KHK-dramat” är att, hade Karlskrona HK inte tvingats av Svenska Ishockeyförbundet att inför säsongen 2016-17 bygga om och ”anpassa” (mitt ord) sin arena till då gällande licensreglemente för spel i SHL så hade Karlskrona HK inte befunnit sig i den här extremt pressade ekonomiska situationen där nu, efter gårdagens nedslående och nedgraderande besked från Svenska Ishockeyförbundet och dess licensnämnd, endast Appellationsnämnden kan rädda kvar Blekingeklubben i HockeyAllsvenskan.

Jag ska inte fördjupa mig mer i det här (jag har massor av trädgårdsarbete som väntar och sambon blir inte glad om allt fortfarande väntar när hon kommer hem från arbetet) men jag vill bara avsluta med en generell reflektion, där jag även kan relatera till Kristianstads IKs HA-debutsäsong 2019-20, att det är inte lätt för svenska ishockeyklubbar att avancera i seriehierarkin.

Men lite hårddraget, det medger jag, så känns det, för en utomstående som mig, i sammanhanget nästan enklare att klara av att ta det rent sportsliga steget än att leva upp till/klara alla de förbundskrav som följer med ett avancemang.

Det är ju knappt man ens vågar drömma om att Kristianstads IK skulle spela sig till en plats i svensk hockeys högsta liga…

… för Kristianstads IKs existens som förening vill jag absolut inte se äventyras en gång till…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *