Min första HA-tabell säsongen 2020-21…

I söndagens HockeyNews.se-artikel ”Så har HA-klubbarna värvat – de har värvat bäst och sämst” listar Alexander Nilsson nyförvärven och sätter betyg på de 14 klubbarnas silly season såhär långt.

Detta triggade bloggare Melin att sätta samman min första tabell för HockeyAllsvenskan 2020-21 utifrån förutsättningarna att, vilket vi idag inte vet, det blir seriespel under rätt så ”normala” HA-förhållanden – sett till den alltjämt pågående coronapandemin och begränsningarna den nu sedan flera månader tillbaka har inneburit så är väl den stora frågan om matcherna kommer att spelas med eller utan publik.

Jag lär säkerligen få anledning att justera min HA-tabell ett antal gånger på vägen fram tills det är dags att, när seriepremiären (om den nu sker enligt föreliggande spelschema) närmar sig, avge mitt slutgiltiga förhandstips hur HockeyAllsvenskan 2020-21 slutar.

Innan jag går in på min tabell just nu, alltså tre månader och en dag innan den (tilltänkta) hockeyallsvenska premiären, så vill jag bara ge den allmänna kommentaren att det är extra vanskligt att levererar ett tips redan nu då klubbarna har ett antal platser kvar att fylla i sina trupper – officiellt sett (här utgår jag från eliteprospects.com och Transfercentralen på hockeyallsvenskan.se) är det dessutom betydligt fler tomma platser än det i realiteten är då ju klubbarna, där är Kristianstads IK inget undantag, av olika anledningar väntar med att bekräfta ”klara” spelare.

Men i Kristianstads IKs fall, där jag känner att jag har mycket tillförlitliga melinska källor som uppbackning, så utgår jag från inlägget ”Mitt, med en del reservationer/spekulationer, högst personliga Kristianstads IK-lag just nu…”, publicerat den 19/4 med uppdatering på kedjefronten i inlägget ”Nej, jag har ingen plats till Wennström i mina två första KIK-kedjor”, publicerat den 9/5.

Nog om detta, nu känner jag att jag har gett er förutsättningarna – eller rättare; de just nu rådande långt ifrån fullständiga förutsättningarna för att kunna leverera mitt slutliga tips – för nedanstående första melintippade sluttabellen för HockeyAllsvenskan 2020-21;

1) Björklöven
2) Timrå
3) MODO
4) AIK
5) Karlskoga
6) Västerås
7) Södertälje
8) Mora
9) Vita Hästen
10) Västervik
11) Kristianstads IK
12) Tingsryd
13) Almtuna
14) Karlskrona

Melinsk kommentar; Ja, jag tror mycket på IF Björklöven kommande säsong inte minst för att sportchefen Per Kenttä har lyckats se till att Umeågänget, bland många andra kvalitetsspelare, har kvar succé- och göra skillnad-kedjan Justin Crandall-Tyler Vesel-Alex Hutchings, kaptenen Fredric Andersson, skarpskytten Olle Liss samt har värvat hem Daniel Rahimi.

Timrå IK har fått behålla sina toppspelare från gångna säsongen med en viss Jonathan Dahlén i spetsen. Räcker så. Ja, okej då, bland förlängningarna märks Dahléns kedjekompisar Albin Lundin och Jens Lööke samt mycket nyttige anfallaren Sebastian Hartmann. På förlustsidan märks framförallt keepern Victor Brattström där TIK dock tror mycket på ersättaren Jacob Johansson.

MODO Hockey har tappat m-å-n-g-a tongivande spelare från förra säsongen med förstakedjan Patrik Karlkvist-Jonathan Johnson-Adam Tambellini i spetsen. Men ångermanlänningarna har byggt nytt och bland flera intressanta nyförvärv finns en kanadensisk trio i form av keepern Anthony Peters och backarna Brendan Mikkelson och Frank Corrado.

AIK, ja, detta AIK, gångna säsongens särklassiga HA-jumbo har nu med hjälp av ett antal sponsormiljoner graderat upp laget riktigt rejält. Många återvändare såsom anfallarna Anton Holm och Fredric Weigel och så har då på den starkt förändrade backsidan kommit in Kristianstads IKs poängkung (!) Amil Krupic som ska bli mycket intressant att följa i ny och högre satsande/siktande miljö under nye headcoachen Håkan Åhlunds ledning.

BIK Karlskoga har tappat toppspelare som Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen men värmlänningarna har en förmåga att ta in nya spelare med potential att lyfta (mot SHL). Av de nya BIK-spelarna blir Henrik Björklund viktig och sedan gillar jag (anfalls)spelare som Sebastian Fakt och Robin Carlsson. På backsidan är Axel Bergkvist en bra värvning. Gustaf Thorell en viktig förlängning.

Västerås IKs enda officiella nyförvärv hittills är den unge och lovande backen Gustav Berglund på lån från Frölunda. Är oklart med många spelare från gångna säsongens trupp men viktiga spelarförlängningar har headcoachen Thomas Paananen (fått) i form av backen Alexander Younan samt anfallarna Viktor Hertzberg och inte minst lagkaptenen Fredrik Johansson. Dessutom gillar jag forwarden William Wikman, med ett kort förflutet i Kristianstads IK (slutet av säsongen 2017-18), som också blir kvar. Plus för att målvaktsduon Emil Kruse och Jesper Myrenberg också stannar i VIK.

Södertälje SK har fått behålla flera tongivande spelare från gångna säsongen som anfallarna Christopher Bengtsson, Nick Olesen och (efter många om och men) inte minst Ludwig Blomstrand, men SSK har också tappat duktige backen Adam Wilsby samt anfallaren och lagkaptenen Christopher Liljewall. Men bland nyförvärven återfinns en viss Anton Heikkinen som gångna säsongen svarade för 15 mål på 40 HA-matcher för Kristianstads IK och det ska bli mycket intressant att se vad den unge målsprutan kan åstadkomma/leverera i SSK-dressen.

Mora IK återfanns länge i botten av HA-tabellen gångna säsongen men ryckte upp sig under våren och passerade bland andra (med poängråge) Kristianstads IK. Nu känns det som det ska bli en bättre hel dala-HA-säsong. Bland de nya Moraspelarna är Matteus Ward ett intressant målvaktsförvärv och återvändande Robin Johansson samt Lukas Wernblom två starka forwardstillskott. Dessutom viktigt att skyttekungen Johan Persson valde att bli MIK trogen. Dock tappar Mora, som har oklart med många spelare ur gångna säsongens trupp, viktige anfallaren Emil Bejmo.

Vita Hästen har tappat ett antal spelare från gångna säsongen, däribland målvakterna Niklas Lundström och Viktor Kokman. Östgötarna har, liksom Kristianstads IK, (hittills) fokuserat på att ta in unga och lovande spelare. Karl Påhlsson (född år 2000), som säsongen 2018-19 spelade fem matcher i KIK-dressen på lån från Rögle BK och då imponerade på mig, är ett intressant anfallsförvärv – gångna säsongen svarade han för 60 poäng, varav 28 mål, på 41 matcher i HV71-J20SuperElit-dressen. Vita Hästen har, i likhet med ovannämnda Mora, oklart med ett stort antal spelare. Därför känns det säkert extra skönt för coachduon Tony Zabel-Niklas Czarnecki att trotjänaren och lagkaptenen Jesper Samuelsson nu förbereder sig för sin 14e (!) hela A-lagssäsong i Norrköpingsklubben. Bland de mest kännbara förlusterna återfinns anfallarna Linus Andersson och Christopher Fish.

Västerviks IK har redan haft rejäl ruljans på spelarfronten. Bland alla nyförvärven, i skrivande stund totalt tio, är unge och lovande centern Marcus Westfält (som hela säsongen 2019-20 var utlånad från Brynäs till VIK) den som jag känner till bäst och som sticker ut mest. Anfallaren Victor Öhman är en viktig förlängning, liksom att Mattias Karlin fortsätter som headcoach (blir hans tionde VIK-säsong i den huvudrollen). Bland förlusterna känns, av det jag såg Västervik under gångna säsongen, bland utespelarna backen Erik Ullman samt lovande anfallaren Lukas Wernblom som de tyngsta. Bland de spelare som är oklart med så var det anfallsduon Ken Jäger och Peter Krieger som imponerade mest på mig i KIK-VIK-mötena säsongen 2019-20. Västerviks IK (9-3 till KIK) och Karlskrona HK (7-5 till KIK) var de enda klubbarna som Kristianstads IK hade poängmässig plusstatistik mot under gångna HA-säsongen men i övrigt så tog smålänningarna en hel del, enligt mig, överraskande poäng.

Kristianstads IK tar jag i ett separat kommande inlägg.

Tingsryds AIF har tappat mycket TAIF-hjärta, mycket TAIF-kontinuitet och mycket rutin i form av en trio som jag under många säsonger som utomstående åskådare har uppskattat som hockeyspelare. Jag syftar på forwarden Oscar Holst med sju säsongers A-lagshockey i TAIF-tröjan, forwarden Filip Owesson med Tingsryds AIF som moderklubb och sedan klubben trogen under nio A-lagssäsonger samt backen Robin Olsson med Tingsryds AIF som moderklubb och elva säsonger som han spelat A-lagshockey i TAIF-tröjan, varav lagets kapten de sju senaste säsongerna. Owesson söker nu nya hockeyutmaningar medan Holst (enligt Transfercentralen på hockeyallsvenskan.se) och Olsson har spelat färdigt. Väldigt mycket TAIF som med dessa tre kulturbärare försvinner från förra till kommande HA-säsong. Vad är då nytt i form av nya spelare i Tingsryds AIF säsongen 2020-21? Målvakten Adam Åhman är en riktigt bra värvning. Anfallaren Hannes Johansson återkommer och har levererat relativt bra tidigare i moderklubben (som bästa HA-snitt 0.5 poäng per match). Romans Semjonovs kan bli en succévärvning, vilket kan behövas då spets saknas framåt än mer nu när även Robin Carlsson och Gustav Olhaver har lämnat för andra HA-klubbar. Bland spelare från gångna säsongen som i nuläget är oklara lär anfallaren och klubbens poängkung (28 poäng på 52 matcher) Ludvig Elvenes ha hög prioritet från TAIF-ledningen att förlänga med. Jag har Tingsryds AIF som tolva – och precis under Kristianstads IK – men TAIF har överraskat på mig förr och något säger mig att smålänningarna gör det även kommande säsong… men som jag ser på det hela nu så anser jag att TAIF kommer att husera rätt långt ner i HA-tabellen.

Almtuna IS har tappat centerstjärnan Tony Mårtensson, 40 år om några dagar, som slutar och in i det sista höll hög hockeyallsvensk klass och gångna säsongen levererade 42 poäng på 51 matcher. Kännbara AIS-förluster, enligt mig, är även anfallarna Sebastian Fakt och Tobias Åhström. Lovande målvakten Jesper Eliasson återvänder till Växjö Lakers och på backsidan har Alexander Anderberg lämnat/bytt HA-klubb igen. Ett riktigt starkt, hårt jobbande och värdefullt anfallsförvärv är Emil Berglund som lämnar Timrå efter totalt 13 junior- och seniorsäsonger för att direkt ta sig an kaptensrollen i sitt nya HA-lag. Viktiga anfallsförlängningar med allroundnyttige Hampus Harlestam och millimeterpassningsskicklige Mårtenssons radarpartner Tobias Liljendahl. Och i de bakre leden en välbehövlig förlängning med Marcus Karlström och framförallt att rutinerade och stabile forne ryske landslagsspelaren Nikolai Belov, med 394 KHL-matcher på sitt cv, är tillbaka i Uppsala efter en kort MODO-sejour (14 matcher) i slutet av gångna säsongen. Men totalt sett anser jag att Almtuna IS har rätt mycket att fylla på med kvalitetsmässigt för att kunna avancera från den här nästjumboplatsen i min första HA-tabell för säsongen 2020-21.

Karlskrona HK, ja, det går ju i dagsläget knappast inte att placera Mats Lusths lag/förening på någon annan än jumboplatsen. Väldigt mycket som är KHK-oklart och den springande punkten är att hitta en lösning/hoppas att av Blekinge tingsrätt få tummen upp för ett nytt försök med rekonstruktionsplanerna för att kunna komma vidare och ta ny sats från en rejält pressad ekonomisk situation/ett reellt konkurshot (skulder på närmare tio miljoner kronor) för att Karlskrona HK överhuvudtaget ska kunna vara en av HockeyAllsvenskans 14 deltagande klubbar säsongen 2020-21. Skulle det bli så så kommer kreative centern och kaptenen Niklas Johansson, som fyller 35 år i augusti men verkligen är still going strong (37 poäng på 52 HA-matcher i KHK-dressen gångna säsongen), att vara enormt viktig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *