40 minuter som gav så mycket mersmak så ”honom vill jag ha (i KIK hela säsongen 2020-21)!”

Jag fortsätter med min bedömning av hur de 13 spelare som blir/lär bli kvar i Kristianstads IK presterade under gångna säsongen.

Jag har nu i min högst personliga bedömning av KIK-spelarna kommit till de som jag placerar i facket ”KIK-SPELARE SOM PRESTERADE ENLIGT MINA FÖRVÄNTNINGAR 2019-20” och här gör jag för fackets sista spelare med tanke på hans begränsade KIK-tid – och begränsade KIK-speltid – en specialare (som inte följer bokstavsordningen).

Alexander Molldén
Position: Back
4 matcher
0+2 = 2 poäng
Skott på mål: 7
3-1 = 2
PIM: 0
Hits: 0
10.06 min / spelad match
Rätt, enligt mig, av Gath att ”förlänga” efter korttidslånet i slutet av gångna säsongen? Ja, jag vill dock tydliggöra det dagsaktuella läget; Alexander Molldén är (ännu) inte KIK-ledningsbekräftat klar för Kristianstads IK säsongen 2020-21 men enligt två av varandra helt oberoende och enligt mig mycket tillförlitliga melinska källor så spelar Alexander Molldén i Kristianstads IK kommande säsong.
Varför, enligt mig, som förväntat 2019-20? Ja, till att börja med så är det inte helt lätt (och kanske inte helt rätt) att göra en bedömning utifrån endast fyra matcher och speciellt då Alexander Molldén dessutom i dessa fyra matcher inte fick så mycket förtroende/speltid.

Men jag känner ju till hockeyspelaren Alexander Molldén, och vad han kan åstadkomma med klubba och puck, sedan tidigare och jag tycker att jag ändå hann se ett flertal prov på att Alexander Molldén kan tillföra (främst) offensiv backkraft och håller/kan prestera på HA-nivå.

Kort och koncist; på den begränsade speltid Alexander Molldén fick i slutet av gångna säsongen, totalt lite drygt 40 minuter, så gjorde han det, enligt mig, bra.

Ja, jag tycker att Alexander Molldén utifrån de förutsättningar han hade…

… han kom från – framgångsrikt, inte minst poängproduktionsmässigt, men ändock – hockeyettanspel med Mörrums GoIS…

… motsvarade de förväntningar som jag känner att jag kunde ha/hade rätt att ha.

Finns inte så mycket mer att orda om här och nu.

Men i vanlig ordning i den här melinska spelarbedömningen följer här nedan, för de som är intresserade av att läsa mer om i det här fallet Alexander Molldén, ett par gamla melinska ”Molle”-texter.

Först ut är första halvan av mitt inlägg ”Enligt mycket tillförlitliga melinska källor; Alexander Molldén och Daniel Andersson klara för KIK”, publicerat den 13/4;

När jag tittar på/granskar Mikael Gaths lagbygge inför den hockeyallsvenska säsongen 2020-21 – ett lagbygge som i skrivande stund innehåller, av Kristianstads IK-ledningen bekräftat, noll målvakter, tre backar och elva anfallsspelare – så slår det mig direkt att det behöver läggas till offensiv back- samt rutinerad anfalls-kraft.
Och två av varandra helt oberoende och enligt mig mycket tillförlitliga melinska källor bekräftar att Kristianstads IK har gjort klart med två spelare som, enligt mig, uppfyller de kriterierna.
Nämligen backen Alexander Molldén och centern Daniel Andersson.

Först och främst; ja, jag vet att jag häromdagen skrev att jag skulle vänta med att skriva om spelare in i Kristianstads IK inför säsongen 2020-21 tills dess att de är från Kristianstads IK-ledningshåll bekräftat klara men det har ju hänt förr att spelare har varit helt klara för Kristianstads IK men att Kristianstads IK-ledningen, av olika skäl, har väntat med att kommunicera ut/bekräfta det – och beträffande att Alexander Molldén och Daniel Andersson är klara för Kristianstads IK så är mina källor, jag skriver det igen, två av varandra helt oberoende och enligt mig mycket tillförlitliga.

Så var det avklarat – och både Alexander Molldén och Daniel Andersson är spelare som jag gärna vill se i Kristianstads IK-dressen (även) kommande säsong.

Om jag ska börja med Alexander Molldén så kommer ni kanske ihåg att jag i inlägget om att Kristianstads IK, enligt mig helt rätt, förlängt med Mathias Röndbjerg lovade återkomma med vilken spelare, av de som spelade med Kristianstads IK gångna säsongen, som jag skulle vilja se bilda backpar med Röndbjerg (istället för Morten Jensen som, enligt mig helt rätt, KIK inte förlängde med).

Alexander Molldén är en spelare som jag, förutom i representationslaget, har sett spela i Kristianstads IK-dressen en hel del genom åren då han är en egen produkt och jag under en tid, när Max också spelade i Kristianstads IK, tillbringade mycket tid i Kristianstads Ishall och då såg en hel del ungdoms- och juniormatcher.

Och Alexander Molldén var en spelare som (redan då), med en hockeytalang utöver det vanliga, stack ut från mängden.

Alexander Molldén har så mycket hockey i sig och, som ni som följer mig vet, så såg jag Alexander Molldén som spelaren att ta över den offensivt inriktade backplats och powerplayplats som Joel Persson lämnade efter sig när han efter säsongen 2016-17 lämnade hockeyettanklubben KIK för SHL-spel med Växjö Lakers.

Men Alexander Molldén valde då, i maj 2017, att även han lämna Kristianstads IK – för att kommande säsong spela med hockeyettannykomlingen Nyköping Gripen Hockey.

Ett molldénskt klubbval som jag, med mina KIK-ögon sett, blev mycket förvånad och mycket besviken över (för er som vill läsa mer om detta, med mera om Alexander Molldén, hänvisar jag till två melinska blogginlägg publicerade den 3 mars och 4 mars i år).

Sedan gick Alexander Molldén, efter två Gripen-säsonger i östra ettan, inför gångna säsongen vidare till hockeyettan södra-klubben Mörrums GoIS – och vid årets transferdeadline (i mitten av februari) hämtade Kristianstads IK-sportchefen och -headcoachen Mikael Gath hem Molldén till moderklubben på lån från Blekingeklubben.

Och på de få matcher, och under den i de matcherna begränsade speltiden, som Alexander Molldén fick chansen att spela i KIKs HA-dress så hann han, enligt mig, visa så pass mycket positivt (bland annat två assists och +2 (3-1) i plusminusstatistiken på fyra matcher) att jag skrev att jag hoppades (även om jag var/är medveten om att Molldén har/hade kontrakt med Mörrum även över säsongen 2020-21) få se Alexander Molldén i Kristianstads IK även fortsättningsvis.

Och så blir det alltså (ja, jag skriver så även om KIK-ledningen inte har bekräftat att så är fallet)!

Och, ja, jag känner att jag här och nu inte behöver orda mer om Alexander Molldén – att jag alltså redan för tre år/säsonger sedan såg Alexander Molldén som spelaren jag ville skulle ta över efter (även om det givetvis, det inser jag, då hade varit ofantligt svårt att ersätta honom fullt ut) Joel Persson tycker jag beskriver vilken typ av spelare Alexander Molldén, enligt mig, är och vilken potential jag såg/fortfarande ser i honom som hockeyspelare; en offensivt inriktad samt spel- och passningsskicklig back som jag också vill se i powerplay,

Och Alexander Molldén, som fyller 25 år i juni, tillför även en (hel) del rutin, även om det redan (i form av främst Acke Ringström och Viktor Wahldén) finns en hel del av den varan på Kristianstads IKs backsida inför kommande säsong.”

Den andra (och sista för den här gången) Alexander Molldén-texten jag har med här är det andra av två melinska början-av-mars-inlägg om den spelskicklige Kristianstads IK-produkten med rubriken ”Alexander Molldén äntligen tillbaka i KIK-dressen – och en Liljagath-joker som kan lyfta KIK över kvalstrecket”, publicerat den 4/3;

Mer om Alexander Molldén, och mer preciserat vad Alexander Molldén kan tillföra Kristianstads IK i de två avslutande HA-matcherna, hade jag utlovat.
Jag ser Alexander Molldén som en joker Andreas Lilja och Mikael Gath nu sedan transferdeadlinen har haft tillgång till och hoppas – ja, jag förväntar mig – att den offensive och spelskicklige 24-årige backen i kvällens hyperviktiga bortamöte med Almtuna IS får betydligt mer speltid än han fått i sina två tidigare HA-matcher i moderklubben.  

Men innan jag går in i nutid en kort melinsk kommentar till mitt förra inlägg – där jag återgav det jag (bland annat) skrev om Alexander Molldén i ett inlägg publicerat den 7 maj 2017.

Det blev ju inte alls som jag hade hoppats.

Dagen efter mitt ovannämnda inlägg, alltså den 8 maj 2017, läste jag följande ingress i en Daniel Grozdanovski-signerad artikel i Kristianstadsbladet;

21-årige Alexander Molldén lämnar KIK. Ny klubbadress för backen blir division I-nykomlingen Nyköping Gripen Hockey.

I nämnda artikel i Kristianstadsbladet står vidare att läsa att Kristianstads IKs (dåvarande) sportchef och assisterande tränare Joakim ”Jocke” Johansson till klubbens Facebooksida säger;

”Jag har haft en dialog med ”Molle” angående kommande säsong, han är i en ålder då han behöver mycket istid. Något som vi inte kan garantera med den konkurrens vi har, därför är det ett bra val som ”Molle” har gjort.”

Okej, säsongen 2016-17 blev ingen succé för Alexander Molldén, men detta berodde, enligt mig, till stor del på den fotskada som han drabbades av i slutet av grundserien och spolierade resten av den säsongen då det totalt bara blev 18 tävlingsmatcher i KIK-dressen för Molldéns del.

Men jag hade, som skrivet, stora förhoppningar på Alexander Molldén i Kristianstads IK säsongen 2017-18 och jag medger att jag som Kristianstads IK-anhängare blev både förvånad och besviken över, men samtidigt också kan förstå, det ändå lite kontroversiella molldénska klubbvalet.

Samtidigt kan jag också konstatera att Alexander Molldén ju inte är den första KIK-produkten som i unga seniorkarriärår har lämnat Kristianstads IK för att ta ny sats i en annan klubb.

Dennis Svensson gjorde det när han som förstaårssenior inför säsongen 2012-13 valde att spela vidare i Hockeyettan i Halmstad HFs dress – och efter två halländska säsonger återvände han till moderklubben.

Joel Persson gjorde så när han, som 19-åring, en bit in på säsongen 2013-14 (efter tio hockeyettanmatcher) lämnade Kristianstads IK för division II-spel med moderklubben Osby IK och därefter först var med och förde upp Tyringe SoSS i Hockeyettan och sedan spelade en ettansäsong i TSoSS-dressen innan Persson inför säsongen 2016-17 återkom till Kristianstads IK – och resten vet vi…

Nu har Alexander Molldén efter två hockeyettansäsonger i Nyköping Gripen inför den här säsongen flyttat söderut för vidare spel i den södra ettan med Mörrums GoIS – och är alltså, sedan mitten av februari, utlånad för att resten av säsongen spela i Kristianstads IK (Molldén har sedan kontrakt med blekingeklubben även över säsongen 2020-21).

Och vi alla Kristianstads IK-anhängare hoppas att det bara blir två matcher till den här säsongen i moderklubbens dress för Alexander Molldén (men åtminstone jag ser gärna mer av Alexander Molldén i KIK-dressen kommande säsong(er), han kanske OM det skulle bli aktuellt och vara av intresse för berörda parter har en HA-klausul…?).

Och att det bara ska bli två matcher till den här säsongen – med andra ord att Kristianstads IK ska säkra nytt HA-kontrakt utan kvalseriespel – ja, där hoppas jag att Alexander Molldén mer än i hans tidigare två HA-matcher får ha sin klubba med i spelet på isen och försöka se till.

För jag tycker att Alexander Molldén är en KIK-joker som om Andreas Lilja och Mikael Gath spelar sina (coach)kort väl k-a-n få ut molldénska matchavgörande aktioner/prestationer.

På den starkt begränsade speltid Alexander Molldén, som har sin styrka i det offensiva spelet, hittills har fått i KIKs HA-matcher sedan hans hemkomst så tycker jag att han har visat att han är värd att ges mer förtroende och istid.

Dels i fem-mot-fem-spelet.

Dels – och inte minst – i powerplay.

Jag tycker att de två (passnings)poängen som Alexander Molldén har på sitt HA-konto andas framåtanda, initiativförmåga, kreativitet och konstruktivitet och inte minst spelskicklighet.

För att börja med förspelet till 1-2-reduceringsmålet hemma mot Västerås IK (den 26/2, KIK-förlust med 2-5) i spel fem mot fem.

Där tog sig Alexander Molldén, i sin allra första HA-match dittills i karriären, fram längs vänsterkanten i offensiv zon och avlossade ett skott, VIK-keepern Jesper Myrenberg lämnade retur, Molldén fullföljde sin offensiva aktion och var först framme på returen och återtog pucken och fortsatte sedan att skrinna med den bakom VIK-kassen och där Molldén när han var precis innan/snett-bakom Myrenbergs högra stolpe smart spelade in pucken framför mål till Dennis Svensson som från nära håll kunde slå in 1-2-pucken.

Ett från början till slut egna-produkters-mål som det var ett tag sedan man senast såg i Kristianstads Ishall…

Alexander Molldéns andra HA-poäng, där han levererade den så precisa och exakta passningen till Amil Krupics 4-3-mål senast hemma mot Vita Hästen, har jag beskrivit i mitt förra inlägg.

En till synes enkel passning men den levererades så exakt och däri – spelskickligheten, förmågan att slå de där precisa passningarna – ligger, enligt mig, en stor molldénsk styrka som kan bli en avgörande KIK-faktor ikväll i Gränbyhallen.

Och jag gillar KIKs powerplayuppställning som låg bakom det där så viktiga trepoängsgivande 4-3-målet mot ”Hästen” – med spelskickliga och även skotthoten Kalle Miketinac och Alexander Molldén på varsin sida, ständigt rörlige Dennis Svensson som är så nyttig och värdefull i alla sina KIK-roller han spelar, store och starke Daniel Andersson, som är så svårstoppad framför/runt motståndarmålet, samt blålinjebacken Amil Krupic som den här säsongen formligen har exploderat poängmässigt sett.

En inte minst poängmässigt stark säsong har även Alexander Molldén svarat för i Mörrums GoIS där han har fått stort förtroende, gott om istid och haft en stor roll i powerplay – totalt har Molldén levererat elva mål och 18 assists på 37 matcher i GoIS-tröjan.

Och, som skrivet, så har Alexander Molldén hittills levererat två poäng på två HA-matcher i KIK-dressen.

Sammantaget; sett till speltid så har med stor säkerhet Alexander Molldén lägst snittspeltid per levererad poäng.

Och det stärker, enligt mig, Alexander Molldéns aktier att få betydligt mer speltid ikväll jämfört med hans två tidigare KIK-HA-matcher.

Ikväll behövs det (mer än vanligt) KIK-spelare som v-å-g-a-r s-p-e-l-a hockey, KIK-spelare som, givetvis inom väl avvägd säkerhetsmarginal, vågar spela kreativt, konstruktivt och offensivt – istället för att bli passiva och mer eller mindre utan att kämpa om det ger bort initiativet/dirigentpinnen till Almtuna IS-spelarna.

Och Alexander Molldén är, i mina ögon, en spelare som vågar.

Så därför hoppas jag att Andreas Lilja och Mikael Gath ikväll i det hyperviktiga bortamötet med Almtuna IS vågar ge Alexander Molldén betydligt mer förtroende och istid – det kan vara en av nycklarna till att Kristianstads IK, på Almtunas bekostnad, sent på fredag kväll innehar den tolfte och sista platsen i HockeyAllsvenskans sluttabell säsongen 2019-20 som, utan kvalspel, innebär grönt ljus för spel i landets näst bästa hockeyliga även kommande säsong.

Avslutningsvis, en melinsk tanke;

Med tanke på att Kristianstads IK ikväll saknar såväl amerikanen och supporterspelaren Riley Bourbonnais (sjuk), Nikolai Skladnichenko (avstängd efter hans checking to the head mot MODO där den ryske forwarden innan dess hunnit med att göra tre mål i matchen) som Erik Santesson (är ordinerad vila/rehabtränar efter den tuffa tacklingen mot sargen i fredags mot Vita Hästen)…

… så med tre (annars ordinarie) anfallsspelare indisponibla är ju ett Gathlilja-alternativ att spela Alexander Molldén som forward i fem-mot-fem-spelet.

Under sina ungdoms- och (stor del av) juniorhockeyår så spelade den talangfulle Alexander Molldén forward, och producerade massvis med poäng, innan han skolades om till back.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *