I en KIK-liga var han bäst – men på en avgörande front har han potential att tillföra S-Å mycket mer…

Jag fortsätter med min bedömning av hur de 13 spelare som blir/lär bli kvar i Kristianstads IK presterade under gångna säsongen.

Jag har nu i min högst personliga bedömning av KIK-spelarna kommit till de som jag placerar i facket ”KIK-SPELARE SOM PRESTERADE ENLIGT MINA FÖRVÄNTNINGAR 2019-20”.

Malte Sjögren
Position: Anfallare
50 matcher
8+11 = 19 poäng
Skott på mål: 80
27-21 = 6
PIM: 12
Hits: 4
12.20 min / spelad match
Rätt, enligt mig, av Gath att förlänga? Ja
Varför, enligt mig, som förväntat 2019-20? Ja, Malte Sjögren har gångna säsongen presterat bra och ett lysande exempel på det är att han i plusminusstatistiken är klart KIK-bäst med sina +6 (näst bäst av KIK-spelarna som spelade fler än hälften av gångna säsongens HA-matcher var backen Amil Krupic samt Sjögrens kedjekamrater Daniel Andersson och Herman Hansson som samtliga slutade på +2).

Men jag har också höga krav och förväntningar på Malte Sjögren och den 2/9 skrev jag i inlägget ”Oj, det blev många förväntningar och ännu fler melinska hopp som måste slå väl ut för att KIK ska bli toppåtta”, bland mycket annat, följande under JAG FÖRVÄNTAR MIG;

* Att energispelarna Herman Hansson och Malte Sjögren fortsätter att åka skridskor så det står härliga till och vara så enerverande jobbiga för motståndarna att tampas med – i såväl fem-mot-fem-spelet som, om de får förtroendet där, i boxplay.”

Och, ja, de melinska förväntningarna infriade 77Hansson-61Sjögren – inte minst så var de gångna säsongen en mycket stark och flitigt Liljagath-anlitad boxplayduo.

Men nu handlar det specifikt om Malte Sjögren och för att han skulle ha hamnat i ett högre (= högsta) melinskt bedömningsfack för sin gångna säsong så är det lätt för mig att förklara/skriva vad jag hade velat se från Malte Sjögrens klubba men svårare att utföra det på isen, nämligen; fler 61sjögrenska mål på alla de chanser han skapade.

Det är väl lika bra att beta av det direkt; genom sin starka skridskoåkning, starka vilja kombinerat med energi som aldrig tycks ta slut och en ettrighet som många motståndare säkert har retat sig på/blivit frustrerade över så är han riktigt bra på att störa/förstöra för motståndarna, inte minst då i boxplay tillsammans med Herman Hansson.

Detta har lett till att Malte Sjögren ett relativt stort antal gånger helt sonika har roffat åt sig pucken/brutit motståndarpass vilket i sin tur har lett till kontringar och många av dessa har i sin tur lett till sjögrenska frilägen/öppna mållägen och det är där jag, kräsen och krävande som jag är, tycker att Malte Sjögren borde ha kunnat göra fler mål.

Men samtidigt så h-a-r Malte Sjögren gjort en del mål, även/inte minst i boxplay.

Och jag vill än en gång understryka Malte Sjögrens höga tvåvägskapacitet eller kanske rättare tvåvägseffektivitet då han under säsongen 2019-20 enligt plusminusstatistiken (där ju inte mål i powerplay och boxplay räknas in) var inne på isen på 27 mål framåt och 21 mål bakåt.

Och under stora delar av gångna säsongen bildade Malte Sjögren en kedja med Daniel Andersson och Herman Hansson som var Kristianstads IKs bästa tvåvägskedja.

Summa summarum för Malte Sjögrens säsong 2019-20; en hel del plus men också ett rätt rejält melinskt minus – målsumpningen – som i och för sig inte hade kommit till om han inte hade varit så bra på att skapa alla de målchanserna.

Därför är min helhetsbedömning att Malte Sjögren under sin första HA-säsong hamnar i facket ”KIK-SPELARE SOM PRESTERADE ENLIGT MINA FÖRVÄNTNINGAR 2019-20”.

Men tänk om…

Det finns sjögrensk potential för s-å mycket mer (mål).

Och just det där tänk om…” har jag när det gäller Malte Sjögren skrivit en hel del om…

Här nedan återger jag i sin helhet det melinska inlägget ”Ja, än en gång skriver jag; Tänk om… då kan han bli HA-säsongens utropstecken i KIK”, publicerat den 6/9, där en relativt stor del av texten handlar om Malte Sjögren;

Jag har skrivit det ett antal gånger tidigare, varav några gånger nu under försäsongen, men jag tar det en vända till;
Tänk om…
… Malte Sjögren kunde bli bättre på att göra mål i de mållägen, relativt ofta öppna lägen/frilägen, som han under i princip varje match skapar ett antal av helt på egen hand tack vare sin ettrighet och rappa skridskoåkning.

När jag ombads att på hockeyallsvenskan.se ge min syn på Kristianstads IK inför den historiska premiärsäsongen i HockeyAllsvenskan var en av webbredaktören Jonas Gustavssons frågor ”Vem blir årets utropstecken i Kristianstad?” och mitt svar Tony Pappila (som jag också redan har skrivit en del om) – och som outsider skrev jag Malte Sjögren med i ingressen skrivna ”Tänk om…” som argument.

Och Malte Sjögren har efter publiceringen av ovannämnda KIK-syn (den 29 augusti) fortsatt att åka skridskor, skapa chanser – och även gjort mål.

I träningsmatchen borta mot Herlev Eagles nätade Malte Sjögren två gånger när KIK besegrade det danska högstaligalaget (näst sist i ligan i fjol) med 6-3.

I onsdagens träningsmatch hemma mot Rögle BK gjorde Malte Sjögren inget mål.

Men som jag redan har skrivit så hade han en skridsko med i förspelet till KIKs 1-0-mål.

Och hade ett jättejätteläge att, vid ställningen 1-1, ge KIK ledningen på nytt men hans skott mot det öppna RBK-målet lyckades Christoffer Rifalk med matchens räddning p-l-o-c-k-a.

Men – och härligt att se – Malte Sjögren lät sig inte nedslås av den förspillda ypperliga möjligheten att göra 2-1.

Strax efter petade Axel Sundberg istället in 2-1-pucken i nätet bakom Rifalk efter att KIK-forwarden varit alert, uppmärksam och på rätt plats på returen från kortplanket efter ett Amil Krupic-skott – enligt mig mycket viktigt och välkommet att Sundberg, som ifjol gjorde 13 HA-mål i Karlskrona HK-dressen, fick göra det målet.

Rögle kvitterade till 2-2 i spel fem mot fyra – genom Daniel Zaar, assisterad av Ted Brithén och Dennis Everberg – bara åtta sekunder in på de fem minuter i numerärt överläge som SHL-laget fick spela efter att Viktor Wahldén dragit på sig ett matchstraff (tackling mot huvudet på RBK-centern Anton Bengtsson som inte spelade mer i matchen men skönt nog var tillbaka på RBKs träningsis igår).

Men nu tillbaka till 61sjögrenska mållägen.

Efter ordinarie speltid förkunnade matchtavlan i Kristianstads Ishall ställningen 2-2.

Sålunda förlängningsspel med tre mot tre i antalet utespelare.

Eller rättare; efter 1.37 drabbades Ängelholmslaget av en utvisning och KIK fick möjligheten att spela fyra mot tre.

Men trots ett antal bra mållägen och ett antal skott så blev det inget pp-mål för KIK.

När det så bara återstod drygt en halvminut av ”sudden death”-förlängningen så gjorde Malte Sjögren…

… som alltjämt hade såväl energi, vilja som rappheten i skridskoåkningen kvar…

… ett sista försök att, under speltid, ge sitt Kristianstads IK en meriterande försäsongsseger.

Den 23-årige KIK-forwarden bröt och skrinnade sig fram mellan två RBK-spelare, i det läget bara s-k-u-l-l-e viljestarke Sjögren fram, och ensam mot Rifalk slashades han rejält av den kanadensiske backen Éric Gélinas med KIK-straff som följd.

Med 61Sjögren som exekutor.

Men än en gång räddade Christoffer Rifalk ett sjögrenskt skott – om än inte lika akrobatiskt och spektakulärt som när Sjögren hade öppet mål – den här gången räddade/styrde Rifalk pucken med sitt vänstra benskydd så den smet strax utanför RBK-keeperns vänstra stolpe.

Sålunda väntade straffavgörande.

Joel Gistedt inledde med att rädda skottet från Simon Ryfors.

Christoffer Rifalk replikerade med att plocka skottet från Thom Flodqvist.

RBKs landslagsforward Dennis Everberg, med bland annat 70 NHL-matcher i Colorado Avalanches dress på meritlistan, var näst på tur men hans skott smet utanför målramen.

Sedan var det dags för Kalle Miketinac som – prickade Rifalks vänstra stolpe.

Turen över till RBK-backen Niklas Hansson som fintade Gistedt, drog pucken åt höger och sedan placerade in den längs isen invid KIK-keeperns vänstra stolpe.

Sedan skrinnade Axel Sundberg fram emot Rifalk och försökte sig på en fint men det var helt stängt invid Röglemålvaktens högra stolpe där Sundberg – varför använde han inte sitt vassa skott? – försökte lyfta in pucken.

Till sist två melinska konstateranden från onsdagens försäsongsmatch i Kristianstads Ishall;

* Kedjan Tony Pappila-Kalle Miketinac-Malte Sjögren fick fortsatt förtroende mot Rögle BK och jag ser ingen anledning för Gath att ändra på den formationen.

40Miketinac är så smart, kreativ och puckskicklig.

8Pappila var ånyo pigg, såväl på skridskorna som på att skjuta, och initiativrik med ett extra plus för att han ett flertal gånger var den som tack vare sin imponerande acceleration på rören förde in pucken i anfallszon vid powerplayspel.

Och 61Sjögren, ja han har jag skrivit om – och tänk om…

* Det var kul att se Joel Gistedts agerande mellan KIK-stolparna i onsdags.

Han agerade tryggt, stabilt, inspirerat och alert och svarade för ett antal kvalificerade räddningar med ett extra plus för räddningen på ”slotts”-skottet från Ted Brithén efter ett snabbt kombinationsspel mellan RBKs stjärnkedjespelare Daniel Zaar, Dennis Everberg och Brithén.

Det första målet som den 31-årige KIK-keepern, med 65 SHL- och 135 HA-matcher på meritlistan och som efter tre hockeyettansäsonger i Kristianstads IK nu är tillbaka i HockeyAllsvenskan, släppte in var ett mycket oturligt sådant där han först räddat ett RBK-skott men pucken sedan via KIK-nyförvärvet Gustav Willman Borvik på ett snöpligt sätt hamnade i målnätet bakom Gistedt.

Men det är ju bättre att de där målen kommer nu – än i seriespelet när det står viktiga hockeyallsvenska poäng på spel.”

Nästa text där jag kommer in på det där ”tänk om…”-temat är mitt inlägg ”Chanser att göra mål…”, publicerat den 21/12, från vilket jag hämtar nedanstående utdrag;

Jag fortsätter på min högst personliga alfabetiska Kristianstads IK-resa sett utifrån ett KIK-hockeyallsvenskt perspektiv.

Chanser att göra mål – då syftar jag dels på chanser som Kristianstads IK har skapat, dels chanser som laget har fått i form av spel i numerärt överläge – måste Kristianstads IK bli bättre på att ta tillvara på.

Det har för Kristianstads IKs del hittills i det hockeyallsvenska spelet varit på tok för många öppna lägen/frilägen som inte har resulterat i mål.

Största syndarna/målsumparna, utan att jag har någon statistik att belägga det med, känns det som att Tony Pappila och Malte Sjögren är.

Båda två är snabba på skridskorna och har helt sonika vid många tillfällen skrinnat sig till friläge med motståndarkeepern men, efter att dittills ha gjort allt så rätt och bra, inte lyckats näta.

Sett till alla chanser de har haft, många alltså helt egenskapade, är fem mål för Malte Sjögren (varav två i boxplay och två i öppen kasse, båda dessa för övrigt mot Västerviks IK) och framförallt bara tre mål för Tony Pappila alldeles för dålig utdelning på 29 respektive 31 HA-matcher.

Och tittar man sedan på skott så har Tony Pappila hittills 97 skott på mål…

… och utöver det även ett antal Pappilaskott som stoppats/täckts och inte nått fram till motståndarmålet eller som har tagit vägen utanför eller över målramen.

Jag hade definitivt förväntat mig mer HA-mål från Tony Pappilas klubba – och sett till alla sina öppna lägen/frilägen borde även Malte Sjögren definitivt ha gjort fler HA-mål.

Men Tony Pappila och Malte Sjögren är inte Kristianstads IKs enda målsumpare.”

Med (uppenbar) risk för att traggla/tråka ut er läsare (som har såväl tiden som, vilket jag tackar för, viljan att fortsätta läsa gamla melinska texter) så kommer här nedan vad jag skrev om Malte Sjögren i ”Min högst personliga bedömning av KIK-spelarna efter en tredjedel av HA-spelet”, publicerat den 11/11, där jag gav Malte Sjögren 4M = Mycket braMelinskalan 1-5 sett ur ett hockeyallsvenskt perspektiv med motivering;

Malte Sjögren MMMM
15 matcher
4+3 = 7 poäng
Skott på mål: 28
8-4 = 4
PIM: 0
Hits: 1
12.32 min / spelad match
Kommentar:  Bidrar med så mycket energi och ettrighet och är ett klart störningsmoment för motståndarna, inte minst i boxplay. Sjögren har skaffat sig ett antal fria kontringslägen/bra mållägen i boxplay och har nätat vid två av dem så han är en bit på vägen i det där som jag har skrivit ett antal gånger; ”Tänk om Malte Sjögren kunde bli bättre på att göra mål i de mållägen, relativt ofta öppna lägen/frilägen, som han under i princip varje match skapar ett antal av helt på egen hand tack vare sin ettrighet och rappa skridskoåkning.” Förutom sina två mål i boxplay har han gjort ytterligare två mål. Så; hårt jobb över hela isen plus totalt sju poäng gör att jag ger 61Sjögren 4M.”

Ja, ja, det känns som jag nu är uppe i ett slags rekord i upprepande av samma sak…

Och ändå är jag inte klar än…

Malte Sjögren inledde säsongen 2019-20, på många sätt, bra och fick ett melinskt kvitto på det när jag den 30/9 publicerade inlägget ”Mina två KIK-uppställningar efter KIKs fyra första hockeyallsvenska matcher” där jag här nedan återger den med Malte Sjögren ingående uppställningen samt även hela den melinska kommentaren;

”JAG FÖRVÄNTAR MIG”-UPPSTÄLLNINGEN
Målvakt; Joel Gistedt
Backpar; Amil Krupic-Viktor Wahldén
Kedja; Herman Hansson-Dennis Svensson-Malte Sjögren

Melinsk kommentar; Målvaktsposten är helt given enligt ovannämnda (förväntnings)förutsättningar och dessutom efter de matchavgörande insatser Joel Gistedt svarat för i de två senaste (seger)matcherna.

Men jag vidhåller, krävande och kräsen som jag är, att Joel Gistedt inte spelade på topp i de två första (förlust)matcherna.

På backsidan väljer jag samspelta duon Amil Krupic-Viktor Wahldén.

Men utifrån de två HA-matcher jag hittills har sett live (KIKs hemmamatcher mot Tingsryd och AIK) anser jag att Krupic-Wahldén absolut kan bättre, både tillsammans i fem-mot-fem-spelet och tillsammans/var och en för sig i olika (special teams-)konstellationer.

På centerpositionen väljer jag, framförallt i konkurrens med Fredrik Hansson, Dennis Svensson för att han hittills har varit den starke tvåvägsspelaren, inte minst defensivt, som han har kapacitet att vara och måste vara för sitt Kristianstads IK.

3-0 i plusminusstatistiken för 92Svensson säger en del.

MEN ÄNDÅ, jag anser att Dennis Svensson har minst en nivå till (att höja sig till) och misstaget i slutskedet av första perioden hemma mot AIK var förvånande för mig att se och kunde ha straffat sig.

Som ytterforwards väljer jag energispelarna Herman Hansson och Malte Sjögren som är så jobbiga och enerverande ettriga för det andra lagets spelare att möta, inte minst i boxplay, och framåt har den snabbskrinnande duon skapat en hel del målchanser – och 77Hansson visade kyla och pricksäkerhet när han i en snabb spelvändning, efter att ha fått pucken av 61Sjögren, lyfte upp 1-0-pucken i Johannes Jönssons högra kryss hemma mot AIK.

Malte Sjögren, som jag har skrivit om ett antal gånger angående hans skapande av chanser och min förhoppning om bättre effektivitet, väntar alltjämt på sitt första HA-mål i KIK-dressen.”

Ja, men det blev iallafall åtta 61sjögrenska mål till slut = när HockeyAllsvenskans samtliga 52 omgångar var till ända…

Men, som skrivet; där finns potential för så många fler.

Förhoppningsvis börjar Malte Sjögren kommande säsong att ta (mål)steg på den potentialen, det kan i så fall vara en göra skillnad-faktor innebärande att Kristianstads IK i HA-sluttabellen säsongen 2020-21 kan hamna högre än gångna säsongens nästjumboplats.

Så, mitt avslutande råd (utan att jag tar ut något konsultarvode) till Malte Sjögren är; träna extra på avslutningsmomentet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *