Från ”mellanmjölksaktig” till ”ja, Gath, du gjorde rätt som förlängde hans kontrakt”

Jag fortsätter med min bedömning av hur de 13 spelare som blir/lär bli kvar i Kristianstads IK presterade under gångna säsongen.

Jag har nu i min högst personliga bedömning av KIK-spelarna kommit till de som jag placerar i facket ”KIK-SPELARE SOM PRESTERADE ENLIGT MINA FÖRVÄNTNINGAR 2019-20”.

Mathias Röndbjerg
Position: Back
47 matcher
1+4 = 5 poäng
Skott på mål: 24
13-21 = -8
PIM: 30
Hits: 5
11.32 min / spelad match
Rätt, enligt mig, av Gath att förlänga? Ja
Varför, enligt mig, som förväntat 2019-20? Ja, jag hade inför gångna säsongen inte så höga krav och förväntningar på Mathias Röndbjerg och i inledningen av säsongen så visade Kristianstads IKs danska backnyförvärv inget som tydde på att jag heller skulle ha haft det.

Undan för undan tog dock Röndbjerg, generellt sett, steg i rätt riktning men han hade också, liksom hela KIK-laget, sina svackor.

Men, summa summarum; eftersom mina utgångsförväntningar inte var så höga så landar min helhetsbedömning i att jag placerar Mathias Röndbjerg i facket ”KIK-SPELARE SOM PRESTERADE ENLIGT MINA FÖRVÄNTNINGAR 2019-20”.

Och jag tycker, i likhet med Mikael Gaths kommentar i samband med Kristianstads IKs presskonferens den 25 mars där Röndbjergs KIK-förlängning offentliggjordes (se vidare nedan), att det finns en tilltalande stor utvecklingspotential hos Mathias Röndbjerg och jag tror, liksom Gath, att Röndbjerg kommer att ta absolut nästa steg kommande HA-säsong.

Nu är allt inte längre, som det var gångna säsongen, nytt för Mathias Röndbjerg.

Han har erfarenhet från 47 HA-matcher när nu Mathias Röndbjerg står inför sin andra säsong på svensk is, sin andra säsong i Kristianstads IKs dress och sin andra säsong i HockeyAllsvenskan.

Räcker så som melinsk Röndbjerg-motivering, i övrigt hänvisar jag, för de som är sugna på att ta del av mer melinska tankar om Mathias Röndbjerg, till nedanstående utdrag från mitt blogginlägg ”Ja, Gath, jag tycker det var rätt att du förlängde med Röndbjerg”, publicerat den 6 april (jag har framförallt redigerat bort lite text om Röndbjergs landsman och backkollega Morten Jensen som, enligt mig helt rätt, inte fick nytt KIK-kontrakt);

Jag har ännu inte kommit förbi det som togs upp/presenterades på Kristianstads IKs presskonferens den 25 mars där en nyhet, som jag nu ska gå in på, var att Mathias Röndbjerg spelar i Kristianstads IK även kommande säsong.
En kontraktsförlängning som jag gillar.

Det är alltid roligt med positiva överraskningar.

Och en sådan var Mathias Röndbjerg för mig i Kristianstads IK under gångna säsongen.

Som ni vet så hämtade Mikael Gath in två spelare från andra sidan Öresund inför säsongen 2019-20 – backparet Morten Jensen-Mathias Röndbjerg.

Den 1997-födda duon kom till nordöstra Skåne med en synnerligen framgångsrik säsong bakom sig i danska högstaligalaget Rungsted Seier Capital som vann såväl ligan som cupen.

Och Morten Jensen-Mathias Röndbjerg hade stor del i Rungsteds storslam inom dansk hockey.

Den mer offensivt inriktade Morten Jensen levererade 27 poäng, varav sju mål, på 38 matcher.

Den mer defensivt inriktade Mathias Röndbjerg svarade för ett mål och elva assists på 35 matcher och sett över hela säsongen – totalt 45 matcher, inklusive slutspelet – står Röndbjerg bokförd för hela +20 i plusminusstatistiken.

På Kristianstads IKs hemsida sa Mathias Röndbjerg när han presenterades som en ny KIK-spelare;

”Förra säsongen skulle jag vilja beskriva som en säsong där allt klickade både för laget och för mig personligen. Jag har varit en del av Rungsted i 5 år och det har varit en lång och otroligt svår resa, men definitivt värt det! Det var också första säsongen jag spelade med Morten Jensen som också gick till Kristianstad och jag kände att vi hade oerhört bra kemi och var bra att kompensera varandra.”

På frågan ”Vad är dina styrkor som spelare?” svarade ”leftaren” och vinnarskallen Mathias Röndbjerg på sin nya klubbs hemsida;

”Jag skulle beskriva mig själv som en spelare med mycket stark skridskoåkning och med ett bra första pass. Jag har också en bra storlek och fysik som hjälper mig i det defensiva spelet där jag själv tror att jag är starkast. Dessutom hatar jag att förlora mer än något annat.”

Och på KIK-hemsidan gav Mikael Gath en inte helt ordagrant men ändå i princip likadan beskrivning av sitt danska backförvärv.

Min första bedömning av Mathias Röndbjerg, (den 6 augusti, innan försäsongsmatchandet hade kommit igång), var rätt så intetsägande/”mellanmjölksaktig”, främst beroende på att han för mig inte bara var ett helt nytt kort i Gathliljas kortlek/lag utan även en helt obekant spelare och i min högst personliga granskning av det Mikael Gath och Andreas Lilja-ledda lagbygget, där jag använde en skala 1-5 och min bedömningsnivå var sett ur ett hockeyallsvenskt perspektiv, gav jag honom sålunda en 2a (= Godkänd) och motiveringen löd enligt följande;

”Han bildade backpar med Morten Jensen senaste säsongen i Rungsted och sannolikt kommer de att få fortsätta tillsammans på isen iklädda KIK-dressen – då hoppas och tror jag att det finns potential för minst en trea för Gaths båda danskförvärv.”

Mycket riktigt så valde Andreas Lilja och Mikael Gath att direkt på försäsongen, även om de roterade lite i de olika konstellationerna för att ge alla spelarna i den stora truppen speltid, låta Morten Jensen och Mathias Röndbjerg fortsätta som backpar.

En bit in på gångna (för)säsongen ansåg jag att Morten Jensen var den av Kristianstads IKs danskar som tillförde Gathliljas lag mest och bäst.

Och den 12 september, inför genrepet (borta mot Karlskrona HK) innan Kristianstads IKs historiska allra första match i HockeyAllsvenskan, skrev jag;

”Och jag kan väl skriva åtminstone så mycket…

… med melinsk reservation för att det återstår kvällens KIK-match mot hockeyallsvenskt motstånd…

… att just nu har Joel Werner, enligt mig, en plats bland KIKs sex bästa backar.

Mycket och främst beroende på det Joel Werner själv har presterat hittills i KIK-dressen men också på grund av att jag är osäker på framförallt Robin Axboms och Mathias Röndbjergs form och hockeymässiga kapacitet just nu.

Men det är, som skrivet, just nu.”

Men i seriepremiären valde Liljagath att satsa på 33Jensen-7Röndbjerg som ett backpar.

Och det visade sig att det (då), med facit i hand, var ett beslut som var svårt att kritisera.

Så här skrev jag när jag (den 30 september) efter Kristianstads IKs historiska fyra första matcher i HockeyAllsvenskan tog ut två KIK-uppställningar och där Morten Jensen-Mathias Röndbjerg tog plats i  ”Jag hoppas på”-uppställningen, enligt nedan.

Målvakt; I väntan på Robin Wallins första HA-match i KIK-dressen får Joel Gistedt stå även här.
Backpar; Morten Jensen-Mathias Röndbjerg
Kedja; Gustav Willman Borvik-Daniel Andersson-Tony Pappila

Från min kommentar citerar jag, här nedan, endast det som jag skrev om det backpar som jag valde.

”På backsidan kan jag med glädje konstatera att Morten Jensen-Mathias Röndbjerg blir allt bättre för varje match.

Andreas Lilja och Mikael Gath har gett de danska nyförvärven, som starkt bidrog till Rungsteds dubbla danska guld ifjol (ligan och cupen), förtroende att ända sedan försäsongsmatchandet drog igång spela ihop.

Nu ser vi ett allt bättre resultat av den konsekventa matchningen.

Över till Mathias Röndbjerg och, ja, du Mathias Röndbjerg, jag är beredd att redan nu göra en halv melinsk pudel.

Det tog lite längre tid för Mathias Röndbjerg än för Morten Jensen att komma in i KIK-spelet – men samtidigt har Röndbjerg, till skillnad från sin landsman och backpartner, aldrig tidigare spelat klubbhockey på svensk is.

Men nu har Mathias Röndbjerg blivit varm och van i KIK-dressen och varvat upp.

Och det bästa av allt; Mathias Röndbjerg har visat att han inte behöver hålla kompisen Morten Jensen i handen ute på isen.

Mathias Röndbjerg kan stå på egna ben/skridskor, stå och stå, Mathias Röndbjerg rör sig över stora ytor och tar även, när läge ges/finns, offensiva initiativ.

Mathias Röndbjerg har fått allt större förtroende/mer istid och mot AIK svarade han för några riktigt starka boxplaybyten med Viktor Wahldén som backpartner.

Så, Mathias Röndbjerg; det är med glädje jag gör en halv ”pudel” å dina vägnar och jag hoppas att jag snart, jag vill gärna  se i några matcher till att du fortsätter på den inslagna vägen innan jag är beredd att göra det, kan pudla helt å dina vägnar.”

Jag fick, inte oväntat, lite reaktion från min allra största kritiker, sonen, angående inlägget innehållande mina två KIK-uppställningar efter Kristianstads IKs fyra första hockeyallsvenska matcher.

Max skrev i ett sms bland annat följande;

”Min KIK-femma efter fyra matcher, där jag bara tar ut den bästa och inte som du gjorde med förväntningar osv., lyder.

Gistedt
Röndbjerg-Jensen
Pappila-Borvik-Herman.”

Jag tar, här nedan, enbart med sonens motivering av valt backpar;

”(Morten) Jensen har fått flyt i spelet nerifrån och gör att man hela tiden kommer ur egen zon kontrollerat (control exit). Hans spel genom mittzon har imponerat enormt på mig där han hela tiden hittar vägar för att på ett attackerande sätt ta sig in i offensiv zon.

(Mathias) Röndbjerg har växt in i det, spelar rejält, spelar med bra gapcontrol och får stopp i spelet när det behövs. Sett rörlig ut, vilket gett han bra förutsättningar för att lyckas.”

Efter det att Kristianstads IK spelat 17 matcher, alltså en tredjedel av HockeyAllsvenskan, gjorde jag en högst personlig bedömning av varje spelare i Mikael Gath och Andreas Liljas hockeygäng där jag använde mig av en Melinskala 1-5 och min bedömningsnivå var sett ur ett hockeyallsvenskt perspektiv där 4M = Mycket bra.

Så här skrev jag om Röndbjerg;

Mathias Röndbjerg MMMM
17 matcher
1+2 = 3 poäng
Skott på mål: 14
8-9 = -1
PIM: 16
Hits: 215.25 min / spelad match
Kommentar: En stor positiv överraskning för min del och den melinska pudeln har vuxit sig rejält stor vid det här laget. Han hade tidigare på klubbnivå bara spelat hockey hemma i Danmark och behövde tid att acklimatisera sig för seriespel i ett nytt land. Röndbjerg har blivit allt viktigare för sitt KIK. Uttagen till landslagsspel med Danmark under gångna veckan.”

Och efter 17 omgångar låg Kristianstads IK på en, enligt mig, mycket överraskande sjunde plats i HockeyAllsvenskan och med 25 inspelade poäng var KIK, exempelvis, då åtta poäng och sex placeringar bättre än Södertälje SK.

Men sedan började det gå tyngre för nykomlingslaget från nordöstra Skåne – liksom även för de enskilda Kristianstads IK-spelarna.

Det var ojämna insatser.

Stundom bra – ja, riktigt bra – insatser, stundom, diplomatiskt uttryckt, långt ifrån bra insatser och tyvärr kom Kristianstads IK när det inte var de där ojämna insatserna in i långvariga svackor av i princip enbart ”långt ifrån bra insatser”.

Mathias Röndbjergs insatser var, på det stora hela, inget varken åt det ena eller andra hållet utmärkande undantag.

MEN min sammantagna bedömning är ändå att Mathias Röndbjerg visade så pass mycket av det han (i större utsträckning) ska kunna bidra med att det ABSOLUT motiverar en kontraktsförlängning.

Så, jag säger; Ja, jag håller med dig, Gath, till den förlängning av kontraktet som du har gjort med Mathias Röndbjerg.

Kristianstads IK-sportchefen och -headcoachen motiverade, på föreningens presskonferens den 25 mars, sin Röndbjerg-kontraktsförlängning så här;

”Han gjorde sin första säsong utanför Danmark, förra. Gjorde stundtals bra precis som laget, hade ibland lite svackor. Men vi ser en enorm potential i Mathias och tror att han kommer att ta absolut nästa steg nästa år.”

Och när jag gör en koll med Max så gör han också tummen upp för att se Mathias Röndbjerg i KIK-dressen även en andra säsong där sonen, utöver tidigare positiva intryck, kort och koncist säger;

”Jag såg fina tendenser hos Röndbjerg mot slutet av säsongen.””

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *