En KIK-spelare som ALLTID är en riktigt jobbig jävel att möta på isen…

Jag fortsätter med min bedömning av hur de 13 spelare som blir/lär bli kvar i Kristianstads IK presterade under gångna säsongen.

Jag har nu gått vidare i min högst personliga bedömning av KIK-spelarna till de som jag placerar i facket ”KIK-SPELARE SOM PRESTERADE ENLIGT MINA FÖRVÄNTNINGAR 2019-20”.

Herman Hansson
Position: Anfallare
49 matcher
5+8 = 13 poäng
Skott på mål: 67
26-24 = 2
PIM: 65
Hits: 24
12.34 min / spelad match
Rätt, enligt mig, av Gath att förlänga? Ja (Herman Hansson skrev, enligt eliteprospects.com, den 30 april 2019 på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2020-21)
Varför, enligt mig, som förväntat 2019-20? Ja, jag har höga krav och förväntningar på Herman Hansson på isen iklädd Kristianstads IK-dressen och de anser jag att han uppfyllde.

För att komma en nivå högre (den högsta) i min bedömning, alltså ”KIK-SPELARE SOM PRESTERADE ÖVER MINA FÖRVÄNTNINGAR 2019-20”, så hade Herman Hansson behövt producera lite mer (poäng) framåt.

Men samtidigt så matchas Herman Hansson flitigt i boxplay (ej i powerplay) och i olika defensiva situationer, inte minst vid nedsläpp i egen zon.

Det som också drar ner Herman Hanssons betyg för gångna säsongen (men helhetsmässigt var han ändå inte ens nära ett under mina förväntningar-betyg) är en enskild riktigt klantig och helt onödig förseelse vilken ledde till en utvisning som satte hans KIK-lag i ett prekärt läge (se vidare nedan).

Men ingen är felfri och jag både hoppas och tror att Herman Hansson då fick sig en läxa och, utgår jag ifrån, även en rejäl tillrättavisning från Gathlilja.

Nu gäller den här melinska bedömningen Herman Hansson men det går ändå inte att frångå faktumet att Herman Hansson stora delar av gångna säsongen tillsammans med Daniel Andersson och Malte Sjögren bildade Kristianstads IKs bästa tvåvägskedja.

I plusminusstatistiken slutade såväl Malte Sjögren, Herman Hansson som Daniel Andersson på plus nämligen 6, 2 respektive 2 (det var endast de tre samt backen Amil Krupic (+2) av de som spelade mer än hälften av KIKs HA-matcher som slutade på plus).

Dessutom bildade Herman Hansson en mycket stark och flitigt Liljagath-anlitad boxplayduo med Malte Sjögren.

För att återvända specifikt till Herman Hansson så sticker han ut lite extra, i positiv bemärkelse, bland Kristianstads IK-spelarna med sina 24 hits (tacklingar).

De KIK-anfallare som gångna säsongen delade ut näst flest hits var Fredrik Hansson, Kalle Miketinac och Gustav Willman Borvik som samtliga levererade tio hits medan backen Kristoffer Gunnarsson på sina totalt 47 HA-matcher (33 matcher i Mora IK och sedan 14 (på lån) i Kristianstads IK) delade ut hela 37 hits.

Hitsen, där alltså Herman Hansson delade ut mer än dubbelt så många som någon annan KIK-anfallare, ingår i det helhetspaket för vad den laglojale energispelaren Herman Hansson, enligt mig, står för när han tjänstgör för Kristianstads IK på isen; Herman Hansson är helt enkelt ALLTID en riktigt jobbig jävel att möta på isen.

Räcker så för att motivera varför jag placerar Herman Hansson i facket ”KIK-SPELARE SOM PRESTERADE ENLIGT MINA FÖRVÄNTNINGAR 2019-20”.

För er som vill läsa mer bloggarmelinskt om Herman Hansson så kommer här nedan (i sin helhet) mitt inlägg ”Herman Hansson Hittar på”, publicerat den 29 december;

Jag fortsätter på min högst personliga alfabetiska Kristianstads IK-resa sett utifrån ett KIK-hockeyallsvenskt perspektiv.

Herman Hansson Hittar på – ja, ni som följer mig här vet att Herman Hansson är en melinsk favoritspelare.

Herman Hansson är inte den mest spektakuläre Kristianstads IK-spelaren, inte den som syns oftast i media och dess rubriker, inte den som gör de elegantaste sakerna på isen och Herman Hansson är inte heller den Kristianstads IK-spelaren som producerar mest poäng.

MEN

… Herman Hansson är en laglojal spelare ut i fingerspetsarna.

Herman Hansson ger ALLTID ALLT när han beträder isen iklädd en Kristianstads IK-dräkt – oavsett om det är en träningskväll en gråtrist novemberdag eller om det är en direkt avgörande match om en plats i HockeyAllsvenskan.

Herman Hansson levererar oförtrutet hårt och många gånger obekvämt jobb, slit, aggressivitet, vilja, energi och åker skridskor, åker skridskor, åker skridskor…

… och åker skridskor…

… ända tills det är dags att åka och släppa in en lagkamrat på isen.

Så gjorde den 25-årige, assisterande KIK-kaptenen, Herman Hansson också igår.

Efter gårdagens Kristianstads IK-seger med 3-2, på övertid, hemma mot Södertälje SK är det så lätt att (bara) hylla lirare och (gårdags)målskyttar som Fredrik Hansson och Kalle Miketinac.

Men bakom vändningen från 0-2 till 3-2 och de två KIK-poängen låg, bland mycket annat KIK-positivt exempelvis ännu en bra målvaktsinsats av Antti Lehtonen (räddade 28 av 30 skott på mål), ett i vanlig ordning hårt Herman Hansson-jobb.

Inte minst i boxplay tillsammans med kedjekamraten Malte Sjögren.

Jag minns speciellt gårdagseftermiddagens första KIK-boxplay när Erik Santesson, även han en bra och nyttig och flitigt använd KIK-spelare vid spel i numerärt underläge, efter 3.16 förvisades till botbänken.

Då fick boxplay-forwardsduon Herman Hansson och Malte Sjögren dra ett extra tungt lass och under de två byten 77Hansson & 61Sjögren försvarade KIKs färger så var Södertälje SK faktiskt mer i sin egen försvarszon än i KIKs dito och fick kämpa rejält för att erövra pucken från puckhållande Hansson/Sjögren och de båda skridsko- och slitstarka KIK-anfallarna hann också med att sätta SSK-målvakten Justin Pogge på prov.

Herman Hanssons och Malte Sjögrens betydelse för Kristianstads IK visar sig även i plusminusstatistiken (i vilken inte mål i powerplay och boxplay räknas in) där Malte Sjögren är KIK-bäst med +5 (han har varit inne på isen vid 17 mål framåt och tolv bakåt) och näst bäst är Herman Hansson på +4 (19-15).

Och när jag synar den (för en statistiknörd som mig mycket uppskattade) detaljerade och uttömmande statistiken på hockeyallsvenskan.se så ser jag att Herman Hansson står bokförd för 19 hits (tacklingar), klart flest bland KIK-spelarna där han närmast följs av Morten Jensen och Fredrik Hansson på elva respektive tio utdelade hits.

Det ska också tilläggas att Herman Hansson genom sitt motståndarjobbiga och ”igelliknande” spel relativt ofta får motståndarna att dra på sig utvisningar.

Tack vare sin vilja, beslutsamhet och snabbhet på skridskorna så skapar Herman Hansson målchanser av det som från början inte ser ut att vara/kunna bli en målchans – som när Hansson igår, vid ställningen 2-2 och när två minuter återstod av ordinarie matchtid, skrinnade efter en puck som längs med högra sargen spelats en bit in i Södertäljes försvarszon där en SSK-back hade flera meters försprång till pucken men 77Hansson såg möjligheten att hinna först till pucken, vilket KIK-forwarden också gjorde och sedan skar in mot SSK-målet och var nära att lyckas lirka in pucken invid Pogges vänstra stolpe.

Inget HH-mål där.

Och hittills har Herman Hansson ”bara” mäktat med två mål (och fem assists) på sina 30 HA-matcher.

Även om Herman Hansson inte är en utpräglad målskytt borde det ha kunnat bli ytterligare några mål från hans klubba – målchanser har inte saknats.

De två hanssonska HA-målen hittills är av helt olika karaktär men inrymmer två av hans förtjänster/kompetenser som hockeyspelare.

Vid 1-0-målet hemma mot AIK (den 25/9, då Kristianstads IK via 2-0-segern tog föreningens allra första hockeyallsvenska seger) så kom Herman Hansson i en snabb spelvändning, där han fått pucken av Malte Sjögren, snabbt och vägvinnande skrinnande in i offensiv zon med en AIK-försvarare vid sin sida men som 77Hansson var strax före när han drog iväg ett handledsskott och där pucken satt perfekt i AIK-keepern Johannes Jönssons högra kryss.

Och i senaste bortamatchen, den 21/12 mot Mora IK, var Herman Hansson på plats i trängseln framför keepern Isak Wallin och skymde sikten samt styrde backskottet från Fredrik Lindblom in i nät till 4-2-ledning för KIK (men sedan var det slut på det roliga för KIKs del, dalalaget gjorde fem raka mål och vann med 7-4).

Det HH77-målet visar att Herman Hansson inte bangar det minsta för att ge sig in i den allt annat än bekväma platsen framför motståndarmålet.

Men även om jag har hyllat Herman Hansson och det han står för och uträttar i Kristianstads IKs tjänst på isen så har jag också kritiserat honom.

För den checking to the head som Herman Hansson gjorde sig skyldig till i hemmamötet med Karlskrona HK (den 27/11) var dels helt onödig (i mittzon), dels och framförallt så hör dylika tilltag/respektlösa tacklingar inte hemma i en hockeyrink (och inte utanför den heller).

Dessutom så satte Herman Hansson Kristianstads IK i ett prekärt läge att vid ledning 2-1 med 5.52 kvar av ordinarie matchtid tvingas spela fem minuter med en man mindre på isen (KIK lyckades dock klara sig ifrån baklängesmål och efter 58.49 fastställde Johan Lundgren, i tom KHK-kasse, KIKs segersiffror till 3-1).

Men Herman Hansson fick sitt straff – HockeyAllsvenskans disciplinnämnd dömde honom till tre matchers avstängning samt att betala böter på 1 750 kronor – och, utgår jag ifrån, även en rejäl tillrättavisning från Mikael Gath och Andreas Lilja.

Herman Hansson fick sig en läxa (där hans fula tilltag kunde ha poängstraffat hans lag) och gårdagsinsatsen visar att han kan vara den där tuffe, aggressive och jobbige j-veln för motståndarna på isen utan att gå långt över gränsen för det tillåtna – och då är Herman Hansson en mycket nyttig och värdefull spelare för sitt Kristianstads IK som han i våras förlängde/skrev nytt kontrakt med gällande över även säsongen 2020-21.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *