En KIK-målvaktscheck med, enligt mig (och i mina öron), en bra och lovande Clang

Så kan vi bocka av/sätta check, med Clang, även på en målvakt i Kristianstads IKs hockeyallsvenska trupp säsongen 2020-21.
Calle Clang är onekligen en intressant keeper och ännu en i raden av unga och lovande hockeylöften med hög utvecklingspotential som även om han fortfarande sett till ålder är junior väljer att spela seniorhockey under Mikael Gaths ledning.

På Kristianstads IKs hemsida kan det tyckas som att Kristianstads IKs sportchef och headcoach Mikael Gath och Kristianstads IKs elitansvarige Christian Falk nästan tävlar i att strö lovord över samarbetet mellan det nordostskånska HA-laget och det nordvästskånska SHL-laget Rögle BK.

Och givetvis är det ett stort plus att vi nu får en positiv bekräftelse, i form av ett första konkret (spelar)bevis, på att RBK-KIK-samarbetet alltjämt fungerar väl – och fortsätter ännu en säsong.

Mikael Gath hintade ju på Kristianstads IKs presskonferens den 25 mars om att han kommer att starta upp kommande säsong med ett mindre antal spelare än gångna säsongen, förmodligen sju backar och någonstans 14-15 forwards eftersom, enligt Gaths ord, ”vi vet om att det kommer att komma folk in” och då är det ju sannolikt så att det handlar om inkommande lånespelare från (i första hand) Rögle BK.

Och där är det, enligt mig, mycket positiva att Calle Clang, enligt Kristianstads IKs hemsida, ”lånas ut från Rögle till KIK över hela säsongen”.

Det är ju en, enligt mig, mycket hög eftersträvansgrad att få kontinuitet i laget – inte som fallet var med både backen Jakob Bondesson och anfallaren Kevin Wennström att de under gångna säsongen hoppade mellan/varvade perioder av spel (på lån) i Kristianstads IK och i den år 2000-födda duons ordinarie lag Rögle BK.

Nog om det nordskånska samarbetet mellan Rögle BK och Kristianstads IK och över till huvudpersonen – det stora målvaktslöftet och juniorlandslagsmannen Calle Clang.

Jag tycker, som jag skrev i ingressen, att det onekligen är en intressant keeper.

Visst är det iögonfallande att Calle Clang ännu inte är 18 år fyllda, han blir 18 om en månad, men jag tycker att man får se mer på vad Calle Clang redan nu har hunnit med mellan hockeymålstolparna.

Calle Clang är född och uppväxt i Olofström och hockeyfostrad i Olofströms IK där han hann med en division II-match (och ett insläppt mål) innan han inför säsongen 2017-18 tog steget till Rögle BK och samma säsong även fick dra på sig landslagsdressen för första gången (totalt tre blågula U16-matcher).

Sedan har Clang, som vann TV-pucksguld med Skåne säsongen 2017-18, de två senaste säsongerna agerat keeper för Rögle BKs J20SuperElitlag samt fyllt på den internationella meritlistan med tio U17- och sex U18-landskamper.

Så, ja, även om Calle Clang är (i princip) helt oprövad i seniorhockeysammanhang så känns det som att han nu är mogen att ta plats/på allvar konkurrera om platsen mellan Kristianstads IKs hockeyallsvenska målstolpar.

Alldeles helt oprövad som keeper i seniorsammanhang är Calle Clang, som mäter 188 centimeter och väger 80 kilo, dock inte.

Förutom den där A-lagsmatchen i moderklubben redan säsongen 2016-17 så har Calle Clang, som har kontrakt med Rögle BK över säsongen 2021-22, åtminstone en gång till stått i ett A-lagsmål i en match.

Närmare bestämt den 23 augusti ifjol då han vaktade Kristianstads IK-kassen i en träningsmatch mot Tingsryds AIF.

I matchen, som den gästande småländska (kommande) hockeyallsvenska konkurrenten vann med 3-2, så hann Calle Clang med att visa ett antal prov på sin burväktartalang och efteråt sa Mikael Gath, till Kristianstadsbladet, angående valet att ge med kort varsel inkallade (när Joel Gistedt var indisponibel på grund av sjukdom) Clang chansen i målet istället för Robin Wallin;

”Calle är en av landets mest spännande målvaktstalanger så vi ville kika på honom.”

Och nu, kommande säsong, blir det alltså betydligt mer för Gath och alla vi andra Kristianstads IK-anhängare än att bara kika på Calle Clang.

Jag citerar/sätter ihop delar från Lasse Mauritzsons text som publicerades igår på Rögle BKs hemsida där Mauritzson lyfter att Clang redan har två hela säsonger, och 60 matcher, bakom sig i RBKs J20SuperElitmål och nu är redo för att testa spel på seniornivå;

”– Jag tycker jag bevisat att jag är redo. Det ska bli kul att få testa vingarna i allsvenskan. Mitt stora mål är att få spela SHL-hockey för Rögle, det har varit mitt mål sen jag kom till Rögle. Jag tror att utlåningen är rätt väg för mig att gå för att nå det målet, säger Calle.

I Kristianstad kommer Calle att vara en av två målvakter i den allsvenska truppen. Calle kommer dessutom att kunna spela för Rögle under säsongen. Rögles målvaktstränare Magnus Wennström är mycket nöjd med låneavtalet med Kristianstad:
– Calle är en målvakt som vi tror mycket på och som vi ser spela hos oss i framtiden. Jag ser det som en bra möjlighet för Calle att komma in i seniorhockey på en bra nivå och samtidigt får Kristianstad en bra målvakt så det här är en bra lösning för alla tre parter. Calle är en explosivt agerande målvakt som läser spelet bra och älskar att tävla, säger Magnus Wennström.

Calle ska träna med Rögles A-lag under försäsongen och ansluter till Kristianstad den 1 augusti.”

Slut på utdrag, och citat, från Lasse Mauritzsons text som publicerades igår på Rögle BKs hemsida.

Från Kristianstads IKs hemsida, även det publicerat igår, kan jag komplettera med en del av det som Calle Clang säger om klubben han ska representera under den kommande säsongen;

”Jag valde Kristianstad för att det känns som en bra miljö att utvecklas i och jag fick en väldigt fin känsla av föreningen när jag var där förra försäsongen och spelade en match.”

Och på frågan hur han skulle beskriva sig som spelare och vad han tror att han kommer bidra med blir Clang-svaret;

”Skulle beskriva mig som en målvakt med bra händer och fötter och ett bra spelsinne. Jag vill hjälpa laget vinna många matcher i höst och kommer bidra med ett bra målvaktsspel och härlig energi till gruppen!”

Calle Clang säger vidare, på Kristianstads IKs hemsida, att hans lagrelaterade målsättning är att ”få hjälpa Kristianstad att etablera sig i allsvenskan!”.

Låter såklart, för Kristianstads IK-öron, som bra och positivt klangfull ljuv musik som ger förhoppningar inför den stundande hockeyallsvenska säsongen om att KIK-slutresultatet ska kunna bli bättre än gångna säsongens nästjumboplats…

Avslutningsvis Mikael Gaths kommentar, på Kristianstads IKs hemsida, till sitt lags målvaktslån från klubben där han själv är en stor profil efter ett antal hockeysäsonger bakom sig som både elitspelare och som tränare för såväl klubbens J20SuperElit- som A-lag;

”Vi är mycket nöjda med att få in Calle till oss, det är en talangfull målvakt som trots sin unga ålder redan gjort två säsonger i J20-superelit och abonnerat på en plats i de olika landslagen. Jag är övertygad om att detta kommer bli bra för alla tre parter som är inblandade. Vi är tacksamma för det proffsiga och bra samarbetet vi har med Rögle!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *